Міський голова Володимир Дебой і директор КП “Житомиртеплокомуненерго” мають великий привід для радості

30-40 років без втрати тепла служитимуть Житомиру нові труби в поліуритановій ізоляції, які будуть замінені згідно проекту кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку.

Житомир отримає кредит на модернізацію тепломереж. Вони у нас давно віджили срок свого використання і на великих відрізках гріють землю і повітря, в той час, коли житомирянам, які користуються централізованим теплопостачанням у квартирах, м’яко кажучи, зимно.

Отож, Житомир отримає кредит ЄБРР. 10 мільйонів євро підуть на модернізацію мереж теплокомуненерго. 5 мільйонів грантових коштів дають на покриття відсотків по кредиту. Виходить, що грант складає 50% вартості кредиту.

– Це дуже високий показник. Зазвичай, дають гранту не більше 20-30% від суми кредиту, – каже міський голова Володимир Дебой. Житомиру дали 50%. За які заслуги наше місто отримує такі умови, дивувалися минулого тижня в київському офісі ЄБРР не лише представники інших міст України, які неотримали кредит, а й сам директор фонду ЄБРР в Україні.

З 8000 проектів Житомир першим отримав підтвердження на реалізацію кредиту. Чому Житомир? Кажуть, наше місто наполегливо йшло до цього, запропонувавши прозорі умови та забезпечивши виконання всіх європейських вимог щодо контролю за виконанням антикорупційного законодавства.

Минулого тижня в офісі ЄБРР за участю керівника банку ЄБРР в Україні, спілки донорів банку, послів держав, які представляють країни-донори відбулося підписання двох угод:

1. Кредитної (10 мільйонів євро) на модернізацію тепломереж Житомира;

2. Грантової (5 мільйонів євро) на отримання безповоротної фінансової допомоги на покриття відсотків по кредиту.

Але це не значить, що копати траншеї у Житомирі і закладати у них нові труби почнуть вже завтра. На запитання Репортер Житомира коли почнеться реалізація цього проекту міський голова Володимир Дебой сказав, що ще треба дочекатися ратифікації угоди в Міністерстві фінансів України. Міські керманичі сподіваються, що це буде здійснено найближчим часом і розраховують приступити до роботи в найближчі місяці.

Міський голова Володимир Дебой каже, що з багатьма посварився, оскільки відмовився залучати до виконання робіт субпідрядні організації.

“Прибравши посередника – можна зекономити,” – каже мер.

Роботи виконуватимуться працівниками “Житомиртеплокомуненерго”. Це зарплата і гарантія якості, оскільки працівники підприємства як ніхто зацікавлені у подальшій безперебійній роботі обладнання, яке вони обслуговуватимуть.

Виявляється, українці споживають в три рази більше енергоносіїв, ніж жителі Європи. Хіба від цього наші квартири тепліші, чи наші вулиці світліші? Навпаки. Споживаємо багато, а отримуємо мізер. Бо споживаємо енергію неекономно, неефективно, не дбаємо про екологію. Так склалося з часів СРСР, коли у нас було багато дешевих теплоносіїв. Тепер настають часи, коли треба переглядати погляди на життя і бігти в сторону енергозбереження. Тим більше, що неясно, яка ситуація з газом буде надалі.

Очікуваний економічний ефект від використання кредиту та гранту:

1. Зменшення споживання газу на 8 мільйонів нм3/рік. Економія – 16,9 мільйони гривень;
2. Зменшення споживання електроенергії на 12 мільйонів гривень в рік;
3. Зменшення витрат на ремонт та обслуговування тепломереж на 3 мільйони гривень в рік;
4. Загальний економічний ефект – 32 мільйони гривень в рік.

Щоправда, ситуація з необхідністю модернізації теплових мереж Житомира така “запущена”, що кредитні гроші і роботи покриють лише 30% об’єму необхідних робіт. Але ефект для міста все одно буде колосальним.

Дебой і Рогожин сьогодні радіють: Житомир єдиний з усіх міст України отримав європейський кредит на таких вигідних умовах!