Прейскурант хакера: “убити” сайт держоргану – $150, отримання пароля в Фейсбуці – $20, доступ до чужої пошти – $30

Перемога, яку святкують шанувальники відродженого файлообмінника ex.ua, для деяких з них може обернутися 6 роками тюрми!

З’явилася інформація, що на вихідних було затримано 14 осіб за підозрою в хакерських атаках на сайти органів влади.

Правда, в МВС це не підтверджують. Нагадаємо, після закриття ex.ua один за одним «впали» сторінки МВС, президента, уряду, Партії Регіонів, Нацбанку, СБУ та ін. Нібито це було помстою за улюблений файлообмінник. Незабаром, після того як «екс» повернули до життя, атаки припинилися.

Цікаво, скільки коштує в Україні «покласти» сайт, зламати пошту або вкрасти персонажа в грі. Пропозицій хакерських послуг в інтернеті – хоч греблю гати, пише “Сегодня”. Подібна нелегальна діяльність (якщо зловлять – можуть посадити на термін від 3 до 6 років за ст. 361 КК) вже давно переросла в налагоджений бізнес. Фахівці незаконних маневрів в Мережі гарантують успіх у справі. В іншому випадку обіцяють повернути гроші. Але практично всі просять передоплату за послуги 10%.

«Зламати, наприклад, сторінку МВС або Верховної Ради не можу, але можу зробити так, щоб вони стали недоступними на пару днів, – каже київський хакер, який не побажав назвати своє ім’я. – Це найпростіше зробити за допомогою так званих DDoS-атак (атаки з великого числа комп’ютерів – наприклад, кількість заходів на сайт президента досягало 140 тис./сек.). За роботу візьму близько 150$. Можна, звичайно, і на місяць вивести з ладу, але це буде коштувати більше тисячі баксів».

Інший досвідчений програміст Микола каже, що «завалити» сайт можна ще простіше: «Всі сайти розраховані на певне навантаження. І, наприклад, якщо в Мережі запустити качку, що такий-то сайт не вантажиться, то тисячі користувачів обов’язково спробують туди зайти відразу. А він не встигне всіх обслужити і «помре».

НА ВАРТІ СІМ’Ї. Можуть хакери зламати і чужу пошту. «Це один з найпопулярніших видів послуг. Ми надаємо доступ до пошти або сторінці в соцмережі так, що користувач не знає, що хтось господарює у нього в листуванні, – розповідає хакер. – Найчастіше нашими клієнтами стають ревниві дружини. Один раз панянка подякувала за те, що допоміг їй зберегти сім’ю. Мовляв, своїми ревнощами замучила чоловіка, а тепер у них в сім’ї все спокійно завдяки тому, що панночка регулярно читає пошту чоловіка».

ГРА. Часто об’єктом злому стають навіть … ігрові персонажі. «За персонаж вищого рівня в онлайн-грі люди часом готові платити будь-які гроші, – каже співрозмовник. – Такса за просунутого персонажа гри від 150$. Це сама прибуткова справа. Мій знайомий програміст з Москви розповідав, що він одного і того ж персонажа в грі крав для трьох клієнтів!».

МВС: ШУКАЄМО ХАКЕРІВ НА РОБОТУ

У міліції визнають: українські хакери – одні з кращих в світі. «На Заході за ними полюють великі компанії і держава. Таких фахівців вигідно переманити себі, щоб вони потім не працювали проти них, – говорить начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС Юрій Кучер. – Ми також вишукуємо таких спеців серед студентів вузів. Але потрібно, щоб у них була юридична освіта. Тому спочатку переманюємо їх до вузів МВС, а потім забираємо в управління».