Прокуратура Житомирщини бере курс на відкритість

Прокуратура Житомирської області забезпечила усім бажаючим доступ до публічної інформації.

Для забезпечення виконання Закону “Про доступ до публічної інформації” прокурори виділили спеціальний кабінет для роботи запитувачів із документами, що містять публічну інформацію. Приміщення обладнали відповідною оргтехнікою.

На офіційному інтернет-порталі та на інформаційному стенді прокуратури області оприлюднена публічна інформація, визначена статтею 15 вказаного закону. Прокурори запевняють, що вжили заходи щодо належної організації роботи по розгляду запитів на публічну інформацію.

У 2011 році до органів прокуратури області надійшло 86 запитів на публічну інформацію. З них по суті розглянуто 80 запитів, решту направлено належним розпорядникам запитуваної інформації.

– Третину розглянутих органами прокуратури області запитів задоволено. Задоволені запити стосуються питань досудового слідства (9), правозахисної діяльності (6), представництва інтересів громадян та держави в судах (6) та інших питань, – каже Репортерові старший помічник прокурора Житомирської області з питань забезпечення доступу до публічної інформації Лілія Лук’янчук.

Лише на 2 запити у наданні інформації відмовлено. У першому випадку, органи прокуратури Житомирської області не володіли і не забов’язані відповідно до компетенції володіти запитуваною інформацією (п.1 ст. 22 Закону).

В іншому випадку для задоволення запиту необхідно було виготовити копії документів майже на 400 сторінках. У зв’язку з цим запитувачу надіслали рахунок на оплату витрат на копіювання. Однак, оплачувати вартість паперу і чорнил він відмовився. Відповідно у наданні інформації йому відмовили (п.3 ст. 22 Закону).

____________________________________________________________________________

Право на доступ до публічної інформації є конституційним правом людини, передбаченим і гарантованим статтею 34 Конституції України.