У Житомирському перинатальному центрі УЗІ з WI-FI і 4D

У Житомирі розпочав роботу обласний перинатальний центр.

Він створений на базі обласного центру охорони здоров’я матері і дитини в рамках проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства».

Як інформує прес-служба Житомирської ОДА, Житомирщина ввійшла до складу чотирьох областей, де будуть функціонувати новітні потужні перинатальні центри вже у 2012 р. А до 2015 р. перинатальні центри будуть створені в усіх областях України.

Житомирський обласний перинатальний центр ІІІ рівня надання акушерсько-гінекологічної і неонатологічної допомоги створений на базі обласного центру охорони здоров’я матері і дитини. Саме він є основним у структурі мережі закладів, що надають перинатальну допомогу.

Про роботу та досягнення Житомирського обласного перинатального центру розповідає головний лікар Юрій Вайсберг.

– Про особливі умови і високий рівень надання допомоги у Житомирському центрі матері і дитини відомо багатьом жителям нашої області. Розкажіть, на якому етапі зараз перебуває Центр?

– Наш центр справді знає не лише вся область, а й вся Україна. Він є закладом, у якого вчаться інші подібні заклади інших регіонів держави. Серед нашого колективу є шість лікарів-тренерів із новітніх перинатальних технологій, які мають міжнародні сертифікати.

Ми вийшли на такий етап розвитку, що можемо показувати приклад іншим лікувальним закладам, як треба працювати в сучасних умовах. Це означає, що ми не сподіваємося тільки на видатки держави, а й вчимося залучати позабюджетні кошти.

Якісні акушерсько-гінекологічні послуги, як відомо, у Житомирі надавалися і раніше. Але за умовами Національного проекту «Нове життя» у перинатальному центрі активізувалися роботи з поліпшення матеріально-технічної бази. В 2011 році закупили обладнання на суму 6 млн. грн., ще на 3,5 млн. буде закуплено у цьому році. Значну допомогу в придбанні оснащення надає фонд Віктора Пінчука. Загалом чверть всього фінансування для створення обласного перинатального центру було виділено з обласного бюджету.

Задля успішного реформування медицини на Житомирщині відпрацювали певну модель перинатальної мережі. Розпорядженням голови облдержадміністрації Сергія Рижука створена робоча група під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віктора Балюрка, яка підготувала наказ управління охорони здоров’я «Про єдину систему перинатальної допомоги на теренах Житомирської області».

Перинатальну мережу лікувально-профілактичних закладів області утворюють неонатальний центр на базі обласної дитячої лікарні, централізована бактеріологічна лабораторія в обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського, наш перинатальний центр, який має відділення допомоги недоношеним новонародженим та загалом надає допомогу найвищого медико-технічного рівня матерям і дітям.

– Які новітні можливості має Центр і які послуги може надавати своїм пацієнтам сьогодні?

– Нещодавно у нашому перинатальному центрі з’явилася ультразвукова система – апарат УЗІ, аналога якому немає в Україні. Він дає можливість консультувати на відстані у системі WIFI, спостерігати за роботою всіх органів і систем людського організму в системі 4D. Маємо отримати цитогенетичний комплекс, який поповнить обладання в медико-генетичному консультуванні. За його допомогою можна буде проводити генетичні обстеження і найбільш точно виявляти хромосомну патологію плоду. Такі обстеження будуть проводитися у нас уже в першому кварталі цього року.

Той матеріально-технічний арсенал, що у нас є, за минулий рік дозволив виявити на ранніх стадіях вади розвитку плоду, несумісні з життям, і перервати понад 60 вагітностей.

Рік у рік ми все менше жінок направляємо до Києва для консультування і народження дітей. З відкриттям перинатального центру, що відбудеться 2 червня, на 99,9 % всієї допомоги зможемо надавати у Житомирі.

– Завдяки чому Житомирському обласному центру охорони матері і дитини вдалося стати перинатальним центром?

– Це стало можливим тільки тому, що є велике розуміння й інтенсивна підтримка з боку облдержадміністрації, її керівників та, зокрема, управління охорони здоров’я. Знаковим є те, що особливу підтримку центр почав отримувати з приходом на посаду голови облдержадміністрації Сергія Рижука, який ще у 2004 році дав перший поштовх до його розвитку. Вже упродовж восьми років він ставиться до нашого центру як до своєї дитини, опікуючись ним і всіляко підтримуючи.

– Чи достатнім є фінансування перинатального центру?

– Акушерська допомога досить недешева. Завдяки тому, що в Україні почала працювати президентська програма «Нове життя», держава виділяє певну кількість коштів на облаштування обласних перинатальних центрів ІІІ рівня – рівня найкваліфікованішої медичної перинатальної допомоги. Але бюджет, який нам виділили на 2012 рік, не покриває навіть половини потреб. Зовсім не закладено коштів на м’який інвентар, поточний ремонт, заготівлю харчів на зимовий період. Усього 20% від минулорічного показника закладено на медикаменти, на харчування – 40% від минулого року, на інші статті – рівно 50%. Забезпечені лише статті з оплати за послуги енергоносіїв та із заробітної плати.

– Як же вам вдається покривати витрати та ще й підтримувати своїх пацієнтів?

– Ми практикуємо надання медичної допомоги людям із інших регіонів України. Це певною мірою сприяє підняттю рейтингу медичної галузі Житомирщини, а також діють економічні важелі. У нас бажають народжувати вагітні з Київської, Хмельницької, Вінницької, Рівненської областей. Є поодинокі випадки звернень із Харкова, Сімферополя, Миколаївської області. Всі, хто приїжджають до нас із інших регіонів, вносять благодійні внески. Минулоріч за рахунок пацієнтів з інших міст ми пролікували 612 своїх пацієнтів.

Пацієнти з нашої області за бажанням також сплачують благодійні внески, в нас немає слова «мусять».

Є й такі випадки, коли ми не тільки не чекаємо благодійних внесків від наших пацієнтів, а ще й одягаємо їхніх дітей та їх самих, вишукуючи кошти у меценатів та спонсорів.

Доступність центру для всіх однакова, незалежно від того, надана пацієнтом благодійна допомога чи ні й у якому розмірі надана. Відчутною є допомога «Лікарняної каси».

За кожну копійку, яка надходить на рахунок центру, ми можемо відповісти. Щомісячно оприлюднюємо інформацію про те, скільки благодійних коштів надійшло і куди вони були спрямовані.

Сьогодні пацієнтки готові платити за покращені умови перебування: палати із усіма зручностями, де разом із пацієнткою може жити її сім’я. Хоча й звичайні умови у Центрі на достатньо високому рівні. У палаті одна жінка – одна дитина. Є тумби, вішаки, вода холодна і гаряча, у деяких палатах є холодильники.

Маємо надію, що незахищені статті бюджету перинатального центру ще доповняться. Це має вирішитися у березні, коли відбудеться сесія обласної ради. Тоді розглядатиметься питання розподілу додаткових коштів, що надійшли до бюджету області за 2011 рік.

– Юрію Рувимовичу, знаємо, що ви понад 35 років працюєте у сфері акушерства та гінекології. Що, на Ваш погляд, змінилося за ці роки?

– Анатомія і суть жінки, її роль у суспільстві не змінилася аж ніяк, але змінився підхід до явища материнства. Галузь акушерства і гінекології розвивається дуже динамічно. Проте варто пам’ятати, що медицина – це ще не здоров’я. Є офіційні дані, оприлюднені Всесвітньою організацією охорони здоров’я, які свідчать, що вплив медицини на здоров’я людини – це всього 10 відсотків. Все інше – це спосіб життя, соціально-економічні, побутові, екологічні умови, харчування та інше.

– Які особливості сучасного акушерства та гінекології?

– У своїй роботі ми орієнтовані на пологи як природний процес. За минулий рік всього до 17 відсотків пологів було прийнято за допомогою Кесаревого розтину. Це практично європейський показник. Варто зауважити, що у київських пологових будинках цей відсоток доходить до 40. У минулому році прийняли 60 природних пологів у жінок, у яких попередні пологи були проведені кесаревим розтином. Вважаю, що це мистецтво.

Ми завжди переконуємо наших пацієнток, що природні пологи краще як для матері, так і для дитини, і кесарів розтин на прохання не виконуємо. Ми працюємо за протоколами всесвітньої організації охорони здоров’я, державними протоколами, є багато відеоматеріалу, практикуємо пробні пологи. Потім жінки нам вдячні, тому що народили природнім шляхом. Природою закладено, що дитина повинна пройти через пологовий стрес.

Також намагаємося відходити від горизонтального положення під час пологів. Жінка сама обирає позицію, яка для неї зручніше, в якій родовий шлях, по якому проходить дитина, збігається з віссю її малого тазу. Вертикальна позиція під час пологів сьогодні має наукове обґрунтування. Коли жінка стоїть, дитина проходить прямо по осі. У лежачому положенні матері відбувається тиск на аорту, яка йде по хребту, що зменшує доступ крові і кисню від матері до дитини, в наслідок чого погіршується стан плоду. Вертикальна позиція полегшує больовий синдром, зменшує травматизм під час пологів, не порушує кровообіг.

Покращення перинатальної допомоги в області і розширення мережі спеціалізованих перинатальних центрів продовжуватиметься ї надалі. Заклади ІІ рівня функціонуватимуть у великих районних центрах області (Бердичів, Новоград-Волинський, Коростень, Овруч). Мережа перинатальних центрів дозволить визначати, де тій чи іншій жінці відповідно до стану її здоров’я та здоров’я дитини краще народжувати. В існуючих малопотужних пологових будинках не будуть народжувати взагалі.