В Житомирі спонтанну благодійність замінять на стратегічну філантропію

Сьогодні треба переходити від спонтанної благодійності до стратегічної філантропії, – таку розумну думку почув Репортер Житомира на презентації “Фонду Громади Житомира”.

Цей фонд, аналоги якого створені у Вінниці, Одесі, Дніпропетровську, багатьох містах Росії, тепер розпочинає активну діяльність і у Житомирі. Нас запевнили, що іноземний капітал не фінансуватиме фонд, а всі гроші, які у ньому вже є – залучені виключно від житомирських доброчинців та благодійників.

І як виявилося, перші пожертви вже здійснені. Ось тільки, хто ці добрі люди, нам так і не сказали. Голова правління фонду – Жанна Соловйова, заступник голови – Анатолій Євдощук.

Фонд надаватиме гранти житомирянам на втілення громадських ініціатив. Для того, щоб отримати гроші (про великі суми не йдеться – до 5 тисяч гривень) треба подати проект, провести його через конкурс аналогічних пропозиції, отримати схвалення експертів.

Як бачимо, роздавати гроші потребуючим на хліб бабусям, тут не будуть. Придумав соціально-важливу ініціативу та не маєш коштів на її реалізацію – будь-ласка, звертайся в “Фонд Громади Житомира”. Тут тобі, можливо, допоможуть, якщо твоя ініціатива, насправді така значуща, як тобі здається.

Ідея таких товариств, як і багато чого прогресивного, прийшла з Америки. Позитивно себе зарекомендувала в Європі. В Росії теж чимало таких спілок. На презентацію житомирського фонду запросили досвідченого у справах створення і функціонування муніципальних фондів росіянина Бориса Цирульнікова, президента міського фонду “Фонд Тольятті”.

Борис Цирульніков розповів, як пощастило Тольятті, що фонд був створений до дефолту 1998 року. “До дефолту Тольятті тонув в грошах – “ВАЗи продавалися, налічки було багато, активну діяльність здійснювати організовані злочинні угрупування. Благодійність була на рівні банальної роздачі грошей.

Коли я запропонував місцевому бізнесу направляти благодійні кошти у фонд, який на основі конкурсу проектів видавав би гроші лише на ті цілі, які справді важливі для розвитку міста, мене спочатку зрозуміли не усі. Але фонд ми створили. І коли вдарив дефолт і “налічка” зникла, тоді до нас прийшло багато людей і вони визнали, що робити добрі справи треба системно, а не розпилювати ресурси направо-наліво.”

Борис Альбертович каже, що сьогодні капіталізація “Фонду Тольятті” вже сягнула 2-х мільйонів долларів США.

До “Фонду Громади Житомира” приєднався перший банк. Невідомо скільки вклав в скарбничку Житомирського фонду “ЕРДЕ-банк”, та його місцевий керівник Микола Поліщук запевнив присутніх, що він особисто та банківська установа, в якій він працює на керівній посаді дуже переймаються за щасливу долю нашого рідного Житомира.

Микола Поліщук, директор житомирського відділення “ЕРДЕ банку”: “Як житомирянину мені важливо, щоб наше місто розвивалося. Тому ми долучаємось до діяльності фонду і готові запропонувати власні проекти.”

Заступник голови правління фонду Анатолій Євдощук переконує, що кожна гривня вкладена в фонд буде використана прозоро. На сайті фонду стоятиме електронний гаманець, який показуватиме скільки грошей в наявності фонду. За бажанням спонсорів – їхні прізвіща теж можуть бути опубліковані.

Анатолій Євдощук, заступник голови фонду: “Жодна копійка не пропаде. Фонд не менше разу на рік публічно звітуватиме перед громадою міста щодо надходження коштів та їх розподілу на проекти.”

Жанна Соловйова, голова правління фонду теж закликає місцевих бізнесменів, спонсорів, меценатів вкладати гроші у “Фонд Громади Житомира”. Аргумент такий: ваші гроші максимально ефективно будуть використані на розвиток міста.