Житомирські ЖЕКи так просто не “розкусиш”

Депутат житомирської міської ради Олександр Величко разом з Перспективним виконкомом, з яким він працює, зацікавився фінансовими справами житомирських ЖЕКів.

Депутата має власні достовірні джерела з яких йому стали відомі деякі неоднозначні і суперечливі моменти господарської діяльності ЖЕКів Житомира. Депутат і його команда запідозрили керівництво ЖЕКів у фінансових махінаціях. Мало того – у посадових злочинах (спонуканні підлеглих до переступу закону). Щоб перевірити, що там у ЖЕКах відбувається Величко наприкінці минулого року розіслав депутатські звернення в усі КВЖРЕПи Житомира.

Запитав таке:

1. Кількість працівників, що має бути згідно штатного розпису та інших нормативних документів, що регулюють чисельність працівників КВЖРЕПу, їх оклади.

2. На основі якого виду трудового договору (безстроковий, контракт тощо) здійснюється працевлаштування осіб в КВЖРЕП

3. Реальну кількість штатних працівників КВЖРЕПу на даний момент із зазначенням їх посад та окладів.

4. Копію контракту з начальником КВЖРЕПу із зазначенням розміру його посадового окладу та інших виплат.

5. Копії внутрішніх нормативних актів: Колективного договору, Правил внутрішнього трудового розпорядку, Положення про преміювання працівників.

6. Розміри посадових окладів всіх працівників та інформацію про можливі затримки та заборгованість по зарплатні.

7. Вказати систему оплати праці, що діє в КВЖРЕП.

8. Частини тарифної сітки, за якими здійснюється нарахування заробітної плати виробничому та невиробничому персоналу.

9. Хто здійснює контроль за якістю роботи кожного з працівників, особливо виконавців (сантехнік, столяр тощо) і в який спосіб це відбувається.

10. Копії документів, де майстри дільниць фіксують результати виконаної роботи виробничим персоналом.

11. Вказати наявність економічних механізмів стимулювання працівників (премії, компенсації, надбавки, матеріальне заохочення тощо) в оплаті праці задля орієнтації на якісну роботу. Вказати інші методи соціально-психологічного заохочення.

12. Скільки працівників було звільнено та прийнято на роботу протягом 2010-2011 рр. із зазначенням підстави та посади працівника. Вказати принципи відбору працівників на посади (конкурс тощо).

13. Копії Балансу, Звіту про фінансові результати та Звіту про рух грошових коштів за останній період.

____________________________________________________________________________

Але не тут то було. ЖЕКи, ніби змовившись, почали відмовляти депутату у наданні запитуваної інформації, даючи практично однакові відписки.

Відповідь, яку Величко отримав від 1-го ЖЕКу

Практично аналогічна відповідь 9-го ЖЕКу

Отож, ЖЕКи Житомира відмовились розкривати депутатові міськради свої секрети, посилаючись на те, що відповідно до частини 1 статті 13 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” депутат не має права вимагати надання усієї господарської документації підприємства. ЖЕКи готові надавати запитувану інформацію виключно на запити міліції, прокуратури, суду, інспекції праці, тощо.

Величко розцінив відмову ЖЕКів “розкривати карти” як перешкоджання у здійсненні депутатської діяльності. Тієї ж думки і юрист перспективного виконкому Ігор Омельчук.

Ігор Омельчук: “Моя думка як юриста – тут має місце перешкоджання депутатові у здійсненні його діяльності. В ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” передбачено, що депутат місцевої ради, розглядаючи заяви громадян, вживає заходів до їх своєчасного обгрунтованого вирішення, вивчає причини, які породжують скарги громадян і вносить пропозиції щодо їх усунення.

В свою чергу, підприємства комунальної власності, їх посадові особи зобов’язані сприяти депутатові місцевої ради у створенні необхідних для його депутатської діяльності умов. Порушення закону очевидне, а ось чи є у ньому склад злочину – оцінку дадуть правоохоронні органи, після того, коли ми звернемось до них з відповідною заявою.”

За інформацією інформаторів Величка в Житомирі є ЖЕКи в яких працює 100-150 людей а місячний фонд заробітної плати сягає 150-200 тисяч гривень (а це близько 2 мільйонів гривень на рік). При цьому “текучка” персоналу сягає 40-50% на рік. “Текучка” свідчить про таке: або умови праці погані, або зарплата низька. А якщо зарплата низька, що люди працювати не бажають, то звідки такі великі цифри фонду оплати праці?, – хвилює депутата. Але ЖЕКи так зразу й розкрили всі свої секрети.

Крім цього достовірні джерела Величка повідомляють, що має місце спонукання керівниками ЖЕКів своїх підлеглих до вчинення посадових злочинів. Наприклад, коли мають піднімати тарифи, перед цим у дворах треба провести публічні обговорення. І трапляється так, що “обговорення” діями посадовців ЖЕКів проводяться лише на папері. Величко знає багато інших фактів незаконної діяльності і навіть з прізвіщами, але поки не готовий їх оприлюднювати, щоб не підставляти людей.

Олександр Величко, депутат житомирської міської ради: “Якщо мої депутатські звернення і надалі будуть ігноруватися, наступним кроком стане запит від народного депутата, відкинути який вже ніхто не зможе. А далі – за результатами виявлених фактів, можливе звернення в прокуратуру.”

____________________________________________________________________________

Репортер нагадує: З недавнього часу депутат Величко співпрацює з нардепом від якого тремтять всі корупціонери України – Анатолієм Гриценком. Нещодавно Гриценко презентував у Житомирі свою обласну команду, підтримати яку висловив бажання депутат міськради від “Української платформи” Олександр Величко. Та й не дивно – команда, яка очолила на Житомирщині обласний осередок “Громадянської позиції” Гриценка – це той самий Перспективний виконком, з яким дружить вищезазначений депутат.