За обідом або святковим столом рідко хто замислюється, що найпопулярніші і смачні страви можуть бути смертельно небезпечні для здоров’я.
А тим часом медицина багато років серйозно вивчає «злоякісні» продукти, що викликають рак. Що ж це за продукти і чи можна без них обійтися?
Продукти, що викликають печію
Які продукти провокують печію і чому вона може привести до раку стравоходу?
Добре знайома багатьом печія є наслідком всього двох проблем.
1. Недостатність сфінктера, або заслінки, яка відокремлює шлунок від стравоходу. В результаті шлунковий вміст, який має дуже високу кислотність, потрапляє в стравохід, який зовсім не пристосований для такого кислого середовища. Починається подразнення. Людина відчуває печію за грудиною, там, де проходить стравохід.
Макет з імітацією закидання шлункового вмісту в стравохід
Якщо не контролювати цей стан, може виникнути синдром, відомий як стравохід Баррета. Фактично це передраковий стан, на фоні якого може розвинутися рак стравоходу.
2. Існують продукти, які збільшуючи кислотність шлункового соку, тим самим провокують печію.
Що робити
Обмежте або зведіть нанівець
* продукти, що ослабляють сфінктер, наприклад, м’ята, і продукти, що містять ментол (жувальні гумки, цукерки тощо);
* продукти, що підвищують кислотність шлункового соку (лимони, томати та ін);
* гостру їжу (перець, аджику і т.п.);
* газовані напої.
Лимон сам по собі чудовий продукт, але якщо від нього у вас постійна печія, то ви ризикуєте отримати і стравохід Баррета, і рак стравоходу. На сьогоднішній день у медицині є прекрасна можливість зняти симптоми печії повністю, просто потрібно звернутися до лікаря за порадою.
3. Печію може провокувати просте переїдання, тому що розкриттю сфінктера сприяє великий об’єм їжі, який розширює шлунок і відкриває сфінктер.
Звичайно, існують і хвороби шлунково-кишкового тракту, при яких одним із симптомів є печія, яку можна і потрібно усувати. Але більша частина людей страждає печією виключно від незнання або недбалого ставлення до себе.
Продукти, які сприяють розвитку раку товстої кишки
Це – перероблене в заводських умовах м’ясо, а саме корейка, буженина, ковбаса варена і сосиски, сало, копченості та плавлені сири.
Перераховані продукти містять речовини нітрати і нітрити – стабілізатори, частину з яких використовують для того, щоб зберегти продукти тривалий час, а частину – для надання цим продуктам красивого яскравого кольору. Як відомо, справжнє м’ясо, якщо його зварити, має не рожевий, а сіруватий колір.
Нітрати з переробленого м’яса з’єднуються в нашому організмі з білками і утворюють особливі з’єднання нітрозаміни – канцерогени з доведеним негативним впливом, що провокують ріст пухлини товстого кишечника.
Схематичне зображення раку товстої кишки
Що робити
Виключіть з їжі ковбаси, копченості та плавлені сирки.
Така їжа підвищує ризик раку товстої кишки на 36%, якщо людина вживає в добу 100 г цих продуктів щодня. У нашій країні люди дуже люблять перероблене м’ясо, що і пояснює такий рівень захворюваності на рак товстої кишки.
Продукти, що викликають рак грудей
У першу чергу це жири тваринного походження. На першому місці по шкідливості стоять яловичі жири, після них – жирне молоко.
Питання: чому тваринні жири особливо шкідливі?
Тваринний жир, потрапивши в організм, може відкладатися навколо внутрішніх органів у так званий вісцеральний жир, що має велику кількість активних речовин, які провокують розвиток раку молочної залози. При вживанні жирної їжі також збільшується кількість естрогенів, а висока концентрація цих гормонів провокує зростання тканини молочної залози, що сприяє розвитку раку.
Жінки, які вживають у день 40% жирів із загального обсягу їжі, хворіють на рак молочної залози найчастіше на 15% загальної кількості випадків тих жінок, які вживають жири в 2 рази менше. Тваринні жири також впливають на ожиріння абдомінальне, коли «росте» живіт, накопичується жир навколо органів. Якщо у жінки талія більше 88 см – шансів захворіти раком молочної залози значно більше.
Що робити
Їжте більше зелених овочів і взагалі будь-яку зелень, не менше 500 г в день. М’ясо замінюйте рибою, тим більше, якщо вам вже виповнилося 40 років.
Отже, їжа може викликати рак. З кожним днем в цей список включається все більше і більше продуктів, вживаючи які ми не підозрюємо про їх шкоду. Будьте обережні з їжею і пам’ятайте, що ваші знання допоможуть вам зберегти здоров’я.
За матеріалами: