На Житомирщині можуть подорожчати продукти

Євро-2012 принесе українцям подорожчання продуктів – експерт.

Футбольний чемпіонат Євро-2012 спричинить подорожчання пива, м’яса, та обідів у ресторанах, переконана керівник аналітичного департаменту Консалтингової агенції “ААА” Марія Колесник.

“Якщо брати овочі, то, звісно, у порівняння з квітнем вони мають подешевшати, оскільки це сезонний фактор. Але якщо ми говоримо про пиво, іншу продукти, ресторани, то, звісно, ціна зросте, і я маю великий сумнів, що це обмежиться 10 або 15%. Зростання буде набагато більш суттєвим. В Україні так звикли: якщо хтось приїжджає, то бажано з нього взяти побільше”, – пояснила вона.

Зі свого боку експерт аграрних ринків Громадської організації “Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” Тарас Гагалюк спрогнозував зростання цін на м’ясо на 20%. Але фахівець пов’язує це не тільки з футболом, але й з традиціями самих українців.

“Потрібно дивитися і на українського споживача – не тільки на європейців, які приїдуть. Десь починаючи з травня українець любить виходити на природу, на шашлики, барбекю і таке інше. Тому зростатиме попит на м’ясо і це призведе до зростання ціни. Потім накладеться Євро, тому можна прогнозувати підвищення ціни на м’ясні продукти на порядку 20%”, – зазначив експерт.

Як повідомлялось, у березні ціни на свинину виросли через подорожчання бензину та фуражного зерна. Лише за тиждень на оптових ринках м’ясо подорожчало на 11% або на 5 грн – до 50 грн/кг.

Gazeta.ua