Лимонний сік і сонячне світло вбивають бактерії у воді – вчені

Дослідники з Університету Джона Хопкінса вважають, що сонячне світло і лимонний сік роблять воду придатною для пиття.

Про це повідомляє «CyberSecurity».

Вчені виявили, що додавання лимонного соку в воду і наступна витримка пляшки на сонячному світлу істотно знижують кількість шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка (E.coli).

У багатьох країнах доступ до чистої питної води як і раніше є серйозною проблемою. У всьому світі половина всіх лікарняних ліжок зайнята пацієнтами, хворими в результаті вживання неякісної води.

Але, виявляється, проблему можна частково вирішити за допомогою сонячного світла і додавання в воду лимонного соку. Рецепт наступний: на 2 л води додається 30 мл соку лимона або лайма. Це зовсім небагато і не псує смак води. Потім пляшку з водою виставляють на Сонце: від 6 годин в яскравий погожий день до 48 – у похмурий.

Експерименти з використанням культур бактерій E.Coli, бактеріофага MS2 і норовірусів показали, що в процесі дезінфекції за допомогою лимонного соку і сонячного світла вже через 30 хвилин спостерігалося помітне зниження кількості бактерій. В цілому подібна методика знезараження води порівнянна по результату з кип’ятінням води або іншими домашніми методами очищення. Правда, треба відзначити, що кількість норовірусів у воді скоротилося незначно – на жаль, методика не універсальна.

Тим не менш, очищення за допомогою лимонного соку і сонячного світла може бути набагато ефективніше і безпечніше, ніж використання хімікатів і потенційно небезпечних речовин на зразок TiO 2 (діоксид титану) або H2O2 (перекис водню).