Рекорди України: більше всіх податків, дорожче всіх кредити

Поки влада скаржиться на найдорожчий у світі газ, в Україні існує маса товарів, ціни на які давно «переплюнули» світові.

Україна купує газ за найвищими в світі цінами. У цьому українців влада намагається переконати останні два роки. При цьому, замовчуючи, що зниження ціни імпортного газу вигідно великим бізнесменам. А населенню після виборів все одно підвищать цифри в комунальних платіжках. Більше того, скарги на «дорогий газ» допомагають нашим чиновникам уникнути відповідальності за цінові перекоси на інших споживчих ринках. Пропонуємо згадати кілька «чудес» ціноутворення, які змушують українців ставити світові рекорди.

Найдорожчі в світі водійські права

Прем’єр-міністр України дуже любить цитувати статистику продажів нових авто в нашій країні. Але йому б варто було подивитися на статистику, що розкриває скільки коштує в Україні отримати право керувати цим автомобілем. Особливо в порівнянні з іншими країнами.

Так от, в США вся процедура з отриманням права водіння автомобіля обійдеться близько $20. У Грузії, чиї реформи стали модними в Україні останнім часом, ця процедура обійдеться вдвічі дешевше. У Країнах ЄС в середньому можна отримати водійські права за 50 євро. У Росії отримати права (з обов’язковим проходженням автошколи) коштує близько $300-450. Україна ж за ціною процесу отримання водійського посвідчення, схоже, обійшла всю планету.

За саме виготовлення посвідчення водій (успішно здав іспити) повинен заплатити 275 гривень з копійками, плюс 12 гривень – комісія банку. Тобто, близько $35. Але до цього етапу потрібно закінчити автошколу – тепер в Україні заборонено здавати іспити екстерном. Школа в середньому по Україні обійдеться в $400. Плюс ще різні «спонсорські» пожертви під час випускних іспитів в автошколі і при здачі в МРЕВ (плюс ще доларів 50 на літературу). В цілому, вартість отримання права на керування автомобілем в Україні обійдеться в $600-700.

Найдохідніша в світі кава

Українські історики останнім часом намагаються довести, що перша на європейському континенті чашка кави була випита саме в Україні. І якщо ця гіпотеза викликає бурхливі дебати, то от щодо сьогоднішньої «накрутки» вітчизняних продавців підбадьорливого напою експерти єдині – вона одна з найвищих в світі. «Собівартість чашки кави – 1,5-2 грн., ціна продажу – від 8 до 20 грн. Рентабельність дійсно божевільна – найвища в світі», – розповів експерт кавового ринку Сергій Ремінний. Звичайно, щоб отримувати надприбутки на каву, потрібно гарненько витратитися на обладнання та персонал. Але потім відсотки доходу будуть на рівні торгівлі зброєю або наркотиками.

Найдорожча в світі синтетика

Не набагато від кави відстає рівень націнок в нашій країні у продавців одягу. За підрахунками експертів, в Україні не рідкість, коли накрутка становить близько 400%. При цьому, завищується ціна в першу чергу на дешевий одяг, наприклад, з синтетики, яка за допомогою цінників «перетворюється» в елітні вбрання. Тому, вже вважається звичною справою, коли українці закуповують собі гардероб за кордоном. А українським продавцям і виробникам залишається тільки скаржитися на погані умови ведення бізнесу і випрошувати нові податкові пільги у держави.

Найдорожчі кредити

Незважаючи на обіцянки Віктора Януковича влаштувати населенню «народну іпотеку» по 2-3% річних, ставки за кредитами на покупку житла в Україні непристойно високі. За даними компанії «Простобанк Консалтинг» середня реальна ставка по іпотеці на нове житло на початку березня коливалася від 17% до 18,5% річних залежно від терміну позики і розміру авансового платежу. Дорожче лише у країнах Латинської Америки – 20-30%. Навіть у Росії, де іпотека, за оцінками аналітичного центру Penny Lane Realty, недоступна для 70% населення, процентна ставка плаває навколо 12-13%. У Туреччині та Греції вона доходить до 8%, в США становить близько 5-6%, в країнах же Західної Європи реально взяти іпотеку під 4-4,5%.

Самі високі «відкати» в будівництві

Продовжуючи тему житлового будівництва, варто відзначити і непристойно високу вартість квадратного метра в Україні. На сьогодні середня вартість «квадрата» для столичних новобудов, згідно з даними Консалтингової компанії SV Development, становить $1641. При цьому, вважає глава наглядової ради асоціації «Всеукраїнський союз виробників будівельних матеріалів» Іван Салій, в Україні «відкати» в будівництві досягають 30-40%. «В Європі є негласний «відкат» у розмірі 10%, і я вважаю це нормальним. Причому гроші видаються після того, як реалізований проект. В Україні ж всі хочуть хабара вперед», – цитує його видання «Кореспондент». В цілому, експерти схильні говорити про те, що так звані «непрямі витрати» в будівництві складають в Україні до 46% собівартості будинку.

Більше за всіх у світі податків

Якщо з «тіньовими податками» можна посперечатися, тоді звернемо свій погляд на офіційну базу оподаткування в нашій країні. Згідно з рейтингом Doing business, який щорічно складає Світовий банк, Україна в 2011 році стала світовим лідером за кількістю сплачуваних податків. Експерти підрахували, що український бізнес у тій або іншій формі виплачує 135 різних податків. Румунія, що йде на другому місці, значно відстала – в цій країні існує тільки 113 податків. Інші ж країни не дотягують і до сотні.

Правда, в самій Державній податковій службі України спростували дану інформацію. Мовляв, автори рейтингу підрахували не тільки податки, а й різні обов’язкові платежі (Пенсійний фонд, Фонд соцстраху та інше). А це ж не податки, поміркували фіскали. Правда, українському бізнесу від такого «уточнення» податківців не легше – платити все одно доводиться більше всіх в світі. Питання про те, для чого приймали Податковий кодекс, залишається поки без відповіді.

Найшикарніший в світі Porsche

Багато іноземних делегацій, які відвідують Київ, дивуються великій кількості віп-автомобілів на вулицях столиці країни, яка без кінця клянчить грошей у МВФ і скаржиться на те, що купує у Росії «найдорожчий газ у світі». Однак крутими авто можуть похвалитися й інші українські міста. Як повідомляли українські ЗМІ, влітку поточного року в Україну привезуть один з найдорожчих Porsche в світі – 918 Spyder. Машина, покупцем якої виявився син мера одного з великих міст країни, коштує близько 650 тис. євро. Цей автомобіль в стані розігнатися до 100 км/год за 3,2 с., а його максимальна швидкість – 320 км/год. До речі, зі слів представника компанії-імпортера, покупець вже має кілька ексклюзивних Porsche.

За матеріалами: “Коментарі”