У Франції знайшли рукопис невідомої версії “Маленького принца”

Невідому чернетку одного з найулюбленіших в усьому світі творів французької літератури – казки Антуана де Сент-Екзюпері “Маленький принц” – знайдений у Франції.

Про це повідомляє газета “Фігаро”.

Експерти аукціонного будинку “Арткюріаль”, розбираючи стос листів, переданих колекціонером для продажу на майбутніх торгах 16 травня, виявили два аркуші дуже тонкого паперу, покритих нерозбірливими карлючками й виправленнями.

Вдалося встановити, що їм до рук потрапили раніше не відомий текст і версії двох глав “Маленького принца”.

“Я аж підскочив, коли зрозумів, що мова йде про чернетку “Маленького принца” Сент-Екзюпері, – розповів експерт “Арткюріаль” Олів’є Девер. – Це так хвилююче”.

Тим часом сам власник начерків і не підозрював, якою цінністю володіє. За рукопис розраховують отримати від 40 до 50 тисяч євро, що в десять разів перевищує вартість рядового автографа знаменитого французького льотчика й письменника.

За словами Олів’є Девера, чернетка написана, ймовірно, 1941 року, і таким чином є більш ранньою версією, ніж та, якою володіє Національна бібліотека Франції.

Всього, за словами експерта, існує чотири машинописних копії з авторською правкою. Остаточний варіант рукопису, який був опублікований в 1943 році і відтоді міцно облаштувався на вершині рейтингу творів, що найбільш перекладаються і продаються, зберігається в Бібліотеці Пьєрпонт Моргана у Нью-Йорку.

Знахідка чернеток “Маленького принца” виявилася не єдиним сюрпризом, який, сам того не очікуючи, зробив організаторам торгів колекціонер, який побажав залишитися невідомим. У тій же купі документів знайшли рукопис про Патагонію, написаний Сент-Екзюпері приблизно 1932 року. Її оціночна вартість складає від 50 до 60 тисяч євро.

ИТАР-ТАСС