Як житомирські заробітчани стали рабами

На Житомирщині порушено кримінальну справу відносно жителя області та громадянина сусідньої держави за ч.2 ст. 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.

Обох чоловіків підозрюють у причетності до торгівлі людьми з метою їх подальшої трудової експлуатації. Влітку 2010 року житомирянин, підтримуючи зв’язок із спільником на території сусідньої держави, фактично завербував шістьох чоловіків. Він пропонував їм роботу на вигідних умовах на будівництві за кордоном.

Виїзд заробітчан було організовано двома окремими групами на потязі, аби не привертати зайвої уваги. Прибувши до місця призначення, чоловіки не злякались важкої праці та відсутності належних умов для проживання. Своє житло облаштували на будівництві, у недообладнаних кімнатах. Сподівалися на обіцяну достойну платню.

Інколи без світла, інколи без води, часто без гарячої їжі, або й взагалі впроголодь, заробітчани будували елітні котеджі. Коли прийшов час розплачуватися, а до цього чоловікам видавали лише мізер, аби мали змогу хоч якось харчуватись, гроші не дали. Сказали, що зараз немає готівки, але кошти будуть переведені на банківський рахунок.

Отож, отримавши копійки від заробленого, чоловіки повернулися додому. Згодом цією справою зайнялися правоохоронці, як з’ясувалося, гроші замовник все ж таки платив. Зарплату давав вербувальнику аби той розраховувався з людьми. Проте, напевно, “тітонька жадібність” не хотіла віддавати гроші заробітчанам.

Серед потерпілих є жителі Житомирщини та Полтавщини. Чинне законодавство України за торгівлю людьми передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 12 років

Алла Ващенко, СЗГ УМВС України в Житомирській області