На Житомирщині існує костьол Босих кармелітів

Справжнім святом не тільки для римо-католиків, а й для всіх жителів правобережної України стало освячення відремонтованого верхнього храму – санктуарію Діви Марії – в костьолі Босих кармелітів у Бердичеві.

Відтепер на молитву до храму йтимуть і віруючі, і туристи зі всієї Європи. Бо як для Польщі є святиня – Мати Божа Ченстоховська, так для України – Діва Марія Бердичівська.

Відколи існує Бердичів, відтоді існує костьол Босих кармелітів. Будували його коштом київського воєводи Яна Тишкевича, перший камінь заклали у 1634 року. І невдовзі освятили.

За століття храм вистояв війни, пожежі і зміну влади. Проте найбільшої руйнації йому завдали радянські часи, коли було спалено вівтар та обладнання, розбито скульптури і фрески, а в роки війни тут розташувався концтабір. Тільки за незалежної України 20 років тривало відновлення храму.

Юлія, Київ: “Відновлення цього храму для мене є символом того, що Україна відновиться і стане європейською державою”.

На урочисту подію – освячення відновленого верхнього храму-санктуарію Діви Марії – до Бердичева прибули представники влади України і Польщі, високі церковні ієрархи з України, Польщі, Білорусії, Литви та Ватикану, представники посольства і консулату.

Сергій Рижук, Голова облдержадміністрації: “Подія непересічна, тепер про нашу Житомирщину ще більше дізнається світ. А ми будемо прославляти її працею.”

Джерело: ЖДОТРК