Закон про мови шкодить утвердженню української мови як державної, – Микола Оніщук

Минулого тижня Верховна Рада схвалила у першому читанні закон України «Про засади державної мовної політики», який передбачає значне розширення меж використання російської мови в Україні та надання їй статусу регіональної у половині областей нашої країни.

Державний та громадський діяч, президент Інституту правової політики Микола Оніщук на прохання журналістів прокоментував прийняття мовного закону:

“Прийняття закону України «Про засади державної мовної політики» у першому читанні, на жаль, підриває фундамент національної ідентичності нашої країни та руйнує підвалини унітарної держави, розділяючи населення на російсько- та україномовне.

На мою думку, таке голосування – ганьба для народних обранців, адже за Конституцією державною мовою є українська. Більше того, одним із головних пріоритетів у розбудові держави має стати розвиток рідної мови народу. А цей закон шкодить утвердженню української мови як державної.

Маю зауважити, що мовне питання на сьогодні знаходиться у політичній площині, адже однією із передвиборчих обіцянок В. Януковича і було надання російській мові статусу другої державної. Серед турбот громадян проблема мови не є наріжною, адже є багато інших важливих питань, зокрема економічних та соціальних, які вимагають негайного вирішення.
Я сподіваюсь, що народні депутати матимуть хоч крихту совісті та не ухвалять цей ганебний закон. А українці, в свою чергу, і надалі спілкуватимуться рідною «солов’їною», як її називав Тарас Шевченко, мовою.”