Чашка кави на Михайлівській, може стати дорогим задоволенням для житомирян

Багато хто з житомирян дивується цінам на чашку кави у Києві, яка коштує 25 гривень.

У Житомирі п’ють каву таку саму, але набагато дешевшу. Наприклад, на Михайлівській можна попити каву і за 5 грн. Але чи це надовго?

Через дощі у Бразилії до цього моменту зібрано не більше 40% врожаю всього поточного сезону. І це може призвести до подорожчання кави на 40%.

Найбільші експортери кави «Арабіка» (Бразилія, В’єтнам, Індонезія) переживають найсильніші дощі та посухи за останні 15 років, що, за словами аграріїв, позначається на врожаї вкрай негативно. Крім загрози для якості зерен кави, дощі викликали раннє цвітіння врожаю наступного року, сезону 2012-2013, через що урожай може бути ще нижчим, ніж прогнозувалося.

Аналітики зазначають, що ціни зростають через попит на високоякісну каву в Китаї, Індії, Бразилії та Індонезії. За 7 місяців поточного року ціна на каву вже зросла вдвічі, отже, вартість кави найбільш популярних сортів у оптовиків також зросте і підвищення ціни кави в зернах може досягти 30%, а то і 40%. Так, уже зараз подорожчання ф’ючерсів кави зберігається на рівні 24,5%.

Наприкінці тільки зазначу, що за споживанням «розчинного задоволення» на душу населення саме українці, як не дивно, займають четверте місце у світі – близько 80% регулярно вживають розчинну каву.

За матеріалами: Житомир Експрес