Об’єднана опозиція у Житомирі пообіцяла, що після приходу до влади сваритися за портфелі не буде

У Житомирі об’єднана опозиція «Батьківщина» провела круглий стіл.

Опозиціонери презентували громаді та журналістам проект своєї програми – «Справедлива держава, чесна влада, гідне життя».

Обговоювали програмні засади об’єднання демократичних сил заради порятунку України народні депутати України Сергій Пашинський та Євген Добряк, депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим Олександра Кужель, експерти, політологи, громадські діячі.

Кожен виступив і тезисно окреслив те, що відбувається сьогодні і як воно буде, коли опозиція прийде до влади:

Сергій Пашинський, нардеп: “Президент ввів у склад Вищої ради юстиції генпрокурора, його заступника, керівника СБУ, інших підконтрольних осіб. Це знущання над базовими основами демократії!

У нас сьогодні у державі одна проблема – Янукович і його команда. Те, що нашими вулицями поки ще можна спокійно пройти – нехай це нікого не заспокоює. Запущений маховик повного руйнування держави Україна, як такої. Поки не пізно, це треба зупинити”.

Неля Ковалюк, депутат житомирської міськради: “Намагаюсь себе і оточуючих мені людей знайти у програмі об’єднаної опозиції. Мені це вдалося. Таким людям як я, інвалідам, дуже потрібно, щоб держава виконувала перед нами свої соціальні зобов’язання. Я не хочу щоб мене щоразу тягнули по сходам на другий поверх до сесійної зали міської ради. Інваліди повинні відчувати турботу держави. А зараз – моя держава мене принижує”.

Евген Добряк, нардеп: “Роботодавці, які безкоштовно страхують життя і здоров’я своїх працівників повинні отримувати пільги. Ми маємо стимулювати розвиток страхової медицини, оскільки ця система успішно працює у всьому цивілізованому світі”.

Віталій Француз, змагатиметься у мажоритарному окрузі на Житомирщині: “Сьогодні склалася така парадоксальна ситуація, що в обласній владі чиновники облдержадміністрації, від губернатора і до заступників начальників управлінь та відділів являються депутатами обласної ради. Виходить так, що вони самі собі виділяють гроші. Хіба це нормально?

Об’єднана опозиція реформує владу. Влада буде служити суспільству, а не суспільство владі. Для цього ми:

1. Обмежимо повноваження Президента, посилимо позиції вищого законодавчого органу – Верховної ради;

2. Запровадимо можливість для громадян відзивати депутата, якщо той не справляється з покладеними на нього обо’язками, або діє всуперед інтересам територіальних громад, які його обрали;

3. Влада стане децентралізованою. Місцеве самоврядування отримає більше повноважень;

4. Громадяни зможуть ефективно долучатися до законотворчого процесу. Звернення у кількості більше ніж 50 тисяч громадян стане приводом для обов’язкового розгляду цього питання на сесії Верховної ради України.”

Олександра Кужель, як ніхто інший переймається проблемами малого та середнього бізнесу в Україні: “Бізнес у нашій країні сьогодні – перетворився на боротьбу за виживання. Кожен хто стає на шлях підприємництва зіштовхується з поборами, рекетом, корупцією. Підприємці, які два з половиною роки тому голосували за Януковича зараз кажуть мені, що тоді вони сподівалися, що новий Президент запровадить ведення бізнесу “по понятіях”. Але вони навіть і не гадали, що буде все “по бєспрєделу”.”

Геннадій Зубко, депутат обласної ради, керівник “Фронту Змін” на Житомирщині: “Сьогодні ми стоїмо на засадах об’єднання зусиль опозиційних вітчизняних політсил, щоб зупинити нинішню владу, подальше панування якої складає безпосередню загрозу подальшому існуванню України, як суверенної незалежної держави.”

Олександр Марцун, депутат житомирської облради: “Україна – велика аграрна держава, тому питання з ринком земель має бути максимально консервативним, оскільки земля – основна цінність українців.”

Ольга Фаріон, координатор молодіжних програм обласного “Фронту Змін”: “Мені приємно, що до розробки та обговорення проекту програми об’єднаної опозиції запросили молодь.”

Кужель показала Репортерові Житомира список “політичних покидьків”, “тушок”, яким місце на політичному кладовищі

Володимир Піньковський, який є координатором руху “Чесно” на Житомирщині оголосив критерії доброчесності для майбутнього депутата ВРУ

Об’єднана опозиція оголосила, що дотримуватиметься цих вимог, щоб не допустити у новому парламенті появи нових “тушок”

____________________________________________________________________________

На зауваження сайту Репортер Житомира про те, що попередня влада, тобто ця опозиція, заплямувала себе публічними ганебними чварами за кабінети, крісла, повноваження (протистояння Ющенка-Тимошенко, Синявської-Француза), повторення чого дуже не хотілося б бачити у подальшому (якщо ці люди знову повернуть собі владу), представники об’єднаної опозиції невпевнено пообіцяли, що сваритися більше не будуть.

Зараз, каже Геннадій Зубко, для того й проходить процес узгодження усіх позицій між політсилами, які формують об’єднаний фронт, щоб подібних до вищенаведених протистоянь у владі у подальшому не виникало.