У Житомирі абітурієнти з батьками штурмують вузи

Сьогодні, 2 липня в Житомирі стартувала вступна кампанія, проте абітурієнти з батьками під місцевими університетами вистроювалися ще з 7 години ранку.

Приймальні комісії, які розпочинали роботу о 9.00 вже стикнулися з першими чергами, але констатують, що порівняно з минулими роками, абітурієнтів на першу годину їх роботи значно менше. В основному, це мешканці сільської місцевості регіону, які приїхали батьками з ранку. Прогнозують, що житомиряни як завжди подаватимуть документи у другій половині місяця, тим паче вступна кампанія триватиме до 31 липня.

Зазначимо, що абітурієнти мають право подавати документи на 15 спеціальностей по три у пяти вузах України. При цьому на профільні предмети результат ЗНО має бути 140 балів, а на всі інші мінімум 124 бали.

Вступники подають заяву про участь у конкурсному відборі в паперовій чи електронній формі. Заява в паперовій формі подається вступником особисто до приймальної комісії Заява обробляється відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних».

В заяві вступники вказують напрям (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста та магістра) і форму навчання.

При поданні заяви в паперовій формі вступник пред’являє особисто:

документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього;

сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти);

медичну довідку за формою 086-о;

документ, що посвідчує особу та громадянство (паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон), військовий квиток або приписне свідоцтво, свідоцтво про народження – для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство.

На вимогу вступника приймальна комісія засвідчує копію документа державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додатка до нього, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання.

До заяви, поданої в паперовій формі, вступник додає:

документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до нього, за особистим вибором оригінали або копії;

сертифікат (сертифікати) зовнішнього незалежного оцінювання (для вступників на основі повної загальної середньої освіти) за особистим вибором оригінали або копії;

копію документа, що посвідчує особу та громадянство;

медичну довідку за формою 086-о або її копію;
шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Інші документи або їх копії подаються вступником, якщо це викликано особливими умовами зарахування за відповідними напрямами (спеціальностями), установленими законодавством, у строки, визначені для прийому документів, не пізніше строку для прийняття приймальною комісією першого рішення про рекомендацію вступників до зарахування.

Вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2012 році, або сертифікати чи їх дублікати за 2008, або 2009, або 2010, або 2011 рік.

Усі копії документів засвідчуються за оригіналами приймальною комісією або в установленому законодавством порядку. Копії документів без пред’явлення оригіналів не розглядаються.

20 Хвилин