У селі на Житомирщині, біля якого видобувають титан з’явився чорний лелека: фото, відео

Декілька днів назад у селі Кропивня Володарськ-Волинського району з’явився чорний лелека.

Не всі місцеві бачили чорнокрилого. Появу такого птаха на Житомирщині пояснити ніхто не може.

Як відомо лелека – це перелітний птах, селиться переважно біля лісових озер чи лісових боліт. В Україні чисельність чорний птахів досягає 400–450 пар. У тому числі: у Волинській області 50–60 пар, Рівненській ? 60–70, на Житомирщині жодного. Також, варто відзначити, що чорний лелека занесений до Червоної книги України та має статус рідкісного.

За кілометра 3-4 від появи рідкісного птаха у селі – видобувається титан

Зупинити знищення лісу, тварин, рослин ніхто не в силі.

Місцеві розповідають, що колись, у тому місці де зараз видобувається титан, збирали сон-траву. У народній медицині сон-трава вживається від багатьох хвороб. Водний екстракт трави використовується зовнішньо, для якнайшвидшого загоєння ран і при грибкових захворюваннях шкіри. Відвар трави п’ють в малих дозах при кашлі та жіночих захворюваннях. Настоянка трави на горілці застосовується як розтирання при ревматизмі.

До речі, і її чисельність зменшується внаслідок людської діяльності.

Тепер, напевно, можна вважати, що на Житомирщині сон-трави майже немає

На місці лісу утворюються штучні озера, та піщані гори, які скоро будемо прирівнювати до тих, які знаходяться у пустелі Сахари.

Якщо знищити ліс, чим ми будемо дихати? Адже, як відомо, ліс – легені планети.

Земля пересихає, втрачає родючі властивості, в домашніх криницях зникає вода. В лісах зникають рідкісні рослини, тваринницький світ знищується.

Людям вже немає де пасти худобу – вільні поля віддаються в оренду”інвесторам з інших областей”…

А ось і нова новина, поява у селі Кропивня чорного лелеки, який занесений до Червоної книги України. Чи залишиться він на своєму місці, чи полетить далі – залежить від всіх нас.

Марина Кузьменко