Вірус відключить інтернет сотням тисяч юзерів по всьому світу

Через вірус DNSChanger, щонайменше 350 тисяч користувачів по всьому світу не зможуть зайти в інтернет.

Кілька сотень тисяч користувачів комп’ютерів, заражених вірусом DNSChanger, можуть залишитися після 9 липня без можливості повноцінно працювати в інтернеті.

Це відбудеться через те, що ФБР у цей день відключить DNS-сервера, що обслуговують жертв вірусу.

Причиною відключення стане закінчення контракту з обслуговуючою сервери компанією.

DNS-сервери, про які йде мова, були запущені в листопаді 2011 року з метою підтримати постраждалих від DNSChanger користувачів. Вони замінили собою “фальшиві” сервери, які використовував вірус.

Про те, що “сервери підтримки” працюватимуть не постійно, було оголошено відразу ж після їх запуску. Використовувати їх в ролі постійного, а не тимчасового рішення заважає їх дороге обслуговування.

Коли сервери відключать, користувачі, чиї комп’ютери як і раніше заражені DNSChanger, не зможуть зайти на сайт, як зазвичай, їм доведеться використовувати його IP-адресу.

На піку активності DNSChanger число заражених вірусом комп’ютерів перевищувало півмільйона, пише тсн.

Зараз їх кількість скоротилася і налічує за різними даними від 275 тисяч до 350. Вірус DNSChanger був вперше виявлений в 2007 році. Схема, за якою він діє, передбачає створення “фальшивих” DNS-серверів з метою перенаправлення користувачів на шахрайські сайти. Вивести з ладу вузли DNSChanger вдалося лише в 2011 році.

DNS-сервери відповідають за зіставлення IP-адрес і буквених адрес. “Фальшиві” сервери, які використовували оператори вірусу, видавали неправильні відповідності.