Як правильно зібрати аптечку для відпочинку

Одне з найбільш неприємних речей на відпочинку – це нездужання.

Лікарі радять брати з собою мінімальний набір ліків, щоб по максимуму перестрахуватися від можливих збоїв в діяльності організму.

Особливо гостро відчувається необхідність в аптечці при подорожі за кордон. Адже назви ліків в іншій країні можуть суттєво відрізняться від звичних. «Коментарі» зібрали аптечку мандрівника за допомогою фармацевта Анни Проляки.

1.Аптечка. Перш за все, потрібно подбати про сумочку, в яку будуть покладені ліки – вона повинна бути легкою, міцною і місткою. Ще одна важлива властивість сумочки для ліків – непромокальність. Разом з препаратами необхідно не забути покласти інструкції щодо їх застосування, навіть якщо той чи інший препарат добре відомий. І, звичайно, не варто забувати про попередню консультацію з лікарем перед вживанням тих або інших ліків.

2. Захист від сонця. Один з найпоширеніших літніх недуг – сонячні опіки. Щоб уникнути їх, достатньо користуватися сонцезахисними засобами (кремами, гелями, спреями) з різними коефіцієнтами захисту. При цьому слід пам’ятати про правило: чим світліша шкіра, тим вищий коефіцієнт захисту. Якщо ж не вдалося дотримати міру при «спілкуванні» з сонцем, потрібно завжди під рукою мати засоби для обробки опіків. Перш за все, це «Пантенол-спрей», що поліпшує регенерацію тканин і володіє знеболюючим ефектом або «Олазоль» – комбінований пінний препарат з обліпиховою олією.

3. Засоби від укусів комах. Не всі їдуть у відпустку на море. Тим, хто віддає перевагу відпочинку поблизу прісних водоймищ або в лісі, варто подбати про захист тіла від укусу комах. Вирушаючи в дорогу необхідно покласти в аптечку засоби, які не допустять кровососів до тіла. Краще, щоб препарат був комбінованим і запобігав не тільки укуси комарів, а й різних мошок і кліщів.

4. Страховка від застуди. Як не дивно, але в найспекотнішу пору року підхопити простуду простіше простого – досить переїсти морозива, перепити холодної води або переохолодитися під час купання. Як результат – біль у горлі, нежить і кашель. Для якнайшвидшого позбавлення від загальних симптомів застуди потрібно мати кілька пакетиків «Фармацитрон», «Фервекс» або «Антигрипін». Добре допомагає в цьому випадку вітамін С дозуванням в 500 мг. Від сильного жара допоможе «Аспірин» або «Парацетамол».

Що ж стосується крапель в ніс, то найменш шкідливими вважаються краплі «Піносол». Вони не звужують судини і ефективно «пробивають» закладеність носа. Зменшити біль і першіння в горлі допоможуть таблетки або льодяники для розсмоктування: «Фарингосепт», «Стрепсілс» або «Септолете». Екстреного знеболювання горла можна досягти спреями «Гексорал» і «Стопагін».

Якщо не вдалося уникнути кашлю, пора діставати сиропи або таблетки. Кращі ліки в похідній аптечці – легкі і які займають мало місця. Наприклад, «Термопсис», «Мукалтин», «Проспан», «Стоптусін» або «Бромгексин». Сиропи, по можливості, краще брати в пластикових пляшках, а не в скляних, адже пластик легше нести.

Попадання води в вухо може привести до його запалення. В цьому випадку добре допомагають краплі «Отипакс», які не тільки знеболюють, а й лікують. Крім того, дуже корисно мати з собою «Оксолінову мазь». Змазування нею слизової носа допоможе убезпечитися від зараження простудними захворюваннями.

5. Підтримка для шлунка. Ще одна особливо вразлива зона організму – шлунок. Він одним з перших реагує на зміни споживаної їжі і води, а у деяких людей навіть на зміну звичного місця проживання. Як результат – різні розлади шлунка: відчуття «зупинки травлення», здуття або діарея.

Старе добре активоване вугілля незамінний при харчових отруєннях, воно також допоможе позбутися від здуття живота та накопичення газів. При «важкості» в шлунку необхідні препарати, що поліпшують травлення: «Мезим форте» або «Фестал». При печії рекомендується пожувати «Маалокс» або випити пакетик «Фосфалюгель».

При появі перших ознак кишкової інфекції або отруєння допоможуть сорбенти: «Смекта», «Ентеродез» і «Полісорб». Якщо ж отруєння або інфекція привели до значної втрати рідини і потрібних організму солей (при сильній діареї або блюванні), то справитися з цим допоможе «Регідрон».

6.Борьба з болями і коліками. Особливу увагу потрібно приділити засобам від болю. Знеболювання – наука складна, адже чутливість до болю і ефективність препаратів – річ суто індивідуальна. Однак умовно групи анальгетиків можна розділити на кілька категорій. Від головного болю допомагає «Цитрамон», «Ціторпак» і «Спазмалгон». Від ниючого зубного болю ефективний «Спазган», «Нурофен», «Темпалгін» і «Баралгін». При спазмах шлунка, ниркових та печінкових кольках, а так само при менструальних болях потрібно випити “Но-шпу” або “Спазмалгон”.

Окрему увагу варто приділити «Анальгін» і «Кетанова» – це анальгетики широкого спектра дії. Їх можна застосовувати і в тому випадку, коли болить голова чи зуб, і при ударах або менструальних болях.

7. Допомога при порізах і ударах. Від дрібних побутових травм – порізів, наколів, забитих місць – ніхто не застрахований, тому важливо, щоб в похідній аптечці були йод, зеленка та перекис водню. Сучасна фармацевтика вже випустила спеціальні олівці, в які заливається йод або зеленка. Така форма дуже зручна для аптечки мандрівника – немає ніякого ризику пролити рідину з флакона.

Універсальний антисептик – масло чайного дерева. Його можна застосовувати для знезаражування дрібних ран і проколів, а також мазати місце укусу комах.

Не можна не сказати про мазь «Рятувальник», яка незамінна при саднах, ударах, подряпинах, укусах комах і навіть сонячних опіках. Також не варто забувати про бактерицидний і мозольний пластир різної ширини.

8. Підтримка «мотора» організму. Буває, що у відпустці починає боліти серце навіть у тих, у кого зазвичай проблем з ним не спостерігається. Причиною таких болів можуть стати зміни клімату, часового пояса або просто звичної обстановки.

На випадок виникнення серцевого болю здоровим людям краще всього мати з собою екстракт валеріани в таблетках або в краплях. Хорошим заспокійливим ефектом володіють краплі «Корвалол», а також настойка пустирника. Препарати від болю в серці часто мають ще і розслаблюючий ефект, що сприяє кращому сну. Так, наприклад «Корвалтаб» або «валокардін», крім зняття серцевої тяжкості, досить ефективні в боротьбі з безсонням.

9. Корисні дрібниці. Крім ліків і інструкцій щодо їх застосування, в аптечці має знайтися місце для декількох важливих речей. У першу чергу, це термометр для вимірювання температури тіла. В дорогу медики рекомендують брати електронний термометр, щоб ненароком не розбити ртутний.

Важливо не забувати про складові будь-якої аптечки: вату, бинти, пластирі, ножицях, медичні рукавички, ватні палички, напальчники, кілька шприців. Варто захопити специфічні ліки, які застосовуються при індивідуальних хронічних недугах.

Список всіх ліків, які входять до складу аптечки рекомендується прикріпити до кришечки, вказавши їх термін придатності.

Вартість аптечки. «Коментарі» підрахували, що мінімальна вартість похідної аптечки складе 500 грн. Так, кошти для безпечної засмаги та від сонячних опіків обійдуться в середньому 70 грн. Ліки від застуди самі затратні: мінімальна сума, яку доведеться на них витратити, – 200 грн. Шлункові препарати трохи дешевші – їх оцінна вартість складе близько ста гривень. За знеболювання організму по мінімуму доведеться «викласти» шістдесят гривень. Менше за все коштує серцевий спокій – 25-40 грн. На всілякі аптечні аксесуари (бинти, вату, пластирі і т.п.) в середньому піде близько п’ятдесяти гривень.