Житомирські МНСівці розповіли як правильно відсмоктувати зміїну отруту

Літо …. Багато відпочиваємо на природі, збираємо гриби та ягоди, а отже трапляється зустріч зі зміями. Через невігластво і дурість, змішану зі страхом, люди часто бояться всього підряд і вбивають змій просто так.

В Україні з отруйних змій зустрічаються тільки гадюки. Їх отрута, на щастя, не дуже токсична. Гадюки зустрічаються 2 видів: звичайна і степова. Є ще дуже схожа на гадюку змія – вуж водяний (по-народному “бичколов”). У вужа звичайного на голові є всім відомі зі шкільних років помаранчево-жовті мітки.

У вужа водяного ніяких позначок немає. Тому його часто плутають з гадюкою. До речі, вуж взагалі безпечний. Навіть будучи спійманим, він максимум що може, так це наблювати на руки ловця, або спробувати вкусити, але його зуби навряд чи можуть прокусити шкіру людини.

Водяний вуж “в стані спокою” стоїть у воді вертикально, головою над поверхнею. На полюванні або при втечі швидко плаває, ховається під камінням або в піску.

Побачивши змію, обережно, спокійно йдіть в іншу сторону. Не робіть різких рухів у напрямку змії, не наближайтеся до неї. Йдучи в густій ??траві, або збираючись розбити табір, перевірте палицею траву поруч: навіть якщо змія не “потрапляє на очі”, вона втече.

Якщо укусила змія

По-перше, будь-який укус будь-якої тварини, який пошкодив шкіру, небезпечний зараженням, тому в будь-якому випадку, перший захід – обробка антисептиком (спирт, йод). По-друге, якщо вкусила гадюка, то розвивається сильний пекучий біль у місці укусу, геморагічний набряк, що поширюється далеко за межі ранки. На місці набряку можуть утворюватися некротичні ділянки.

Потерпілий відчуває запаморочення, слабкість, нудоту. При правильному лікуванні через кілька днів хворобливі симптоми зникають, пухлина спадає, і людина відчуває себе нормально.

Перша допомога при укусі гадюки

У місці укусу треба захопити тканини в складку і здавити так, щоб з ранки витекла крапля рідини. Потім проводиться енергійне відсмоктування крові з ранки ротом.

– Відсмоктування отрути не є небезпечним для того хто відсмоктує, – кажуть в МНС. Небезпечні білки в ньому розщеплюються слиною і шлунковим соком. Зуби у обох видів гадюк Україні невеликі, отрута проникає неглибоко і висмоктується більше 50%, якщо це робити відразу.

Відсмоктувати можна і не ротом, а аналогом медичної банки, або шприцом з відрізаним дном (де виступ для голки). Але тільки якщо щось таке є при собі. “Якщо ні – краще ротом”, – радять МНСівці.

Якщо допомога надається не одразу і краї ранки підсохли, то можна видавити декілька крапель крові, але потім все одно необхідно провести відсмоктування. Тривалість відсмоктування повинна бути не менше 15-20 хвилин.

Після цього краї ранки необхідно акуратно обробити розчином йоду, зеленки чи спиртом. Або треба хоча б промити рану водою, якщо вона є з собою. Якщо води немає – просто закрити ранку пов’язкою.

Категорично протипоказано:

1. Припікання місця укусу будь-якими речовинами (кислотами, лугами, розпеченим металом), накладення жгута, введення в місце укусу марганцівки або інших окислювачів).

2. Вживання алкоголю в будь-якому вигляді протипоказано теж, так як це прискорює процес всмоктування і силу токсичної дії отрути.

3. Охолодження кінцівки, незважаючи на те, що воно зменшує біль, протипоказано через небезпеку порушення місцевого кровотоку.

4. Не можна робити надрізи в місці укусу. Це може викликати сильну кровотечу і зараження, наслідки яких будуть важче, ніж від самого укусу.

Далі потерпілого укладають, забезпечують йому повний спокій, а кінцівку імобілізують. Часто виникає питання, а навіщо потрібна іммобілізація? Вся справа в тому, що отрута змії поширюється по організму по лімфатичних, а не кровоносних шляхах. Якщо кінцівка нерухома, то і відтік лімфи з неї сповільнюється, а разом з нею і отрута повільніше поширюється організмом. Якщо іммобілізація не зроблена, то симптоми отруєння будуть дуже швидко наростати.

Потерпілому необхідно багато пити (несолодкий чай, кава, вода), а також антигістамінні препарати (наприклад, супрастин). І негайно доставити до лікарні, не пізніше 3-4 годин після укусу.

Якщо ви далеко від цивілізації і доставка потерпілого в лікарню займе більше, ніж 3-4 години, слід накласти жгут. Але не той жгут, який служить для припинення венозного й артеріального кровотоку. Таке накладення жгута принесе потерпілому тільки шкоду, тому що всмоктування отрути проходитиме через глибокі кісткові вени, а тривала перетяжка кінцівки посилює первинне ушкодження, а також сприяє з’єднанню отрути з продуктами метаболізму тканин.

Після зняття такого джгута відзначається різке погіршення стану. Під накладенням жгута в даному випадку мається на увазі накладення лімфатичного турнікета, тобто вільно накладної пов’язки шириною 2 – 4 см, під яку можна просунути палець. Такий турнікет припиняє лімфообіг і кровотік в поверхневих венах і уповільнює розповсюдження отрути в організмі.

Категорично забороняється займатися самолікуванням! Але якщо іншого виходу немає, то знайте які препарати застосовувати: для зниження алергічних проявів потрібно дати потерпілому 2-3 таблетки супрастину, димедролу або іншого антигістамінного препарату. Найкращий результат дає ін’єкція 1-2 мл «Тавегіл», який вводиться підшкірно в безпосередній близькості від укусу (ранка обколюють в декількох місцях малими порціями). У важких випадках для попередження анафілактичного шоку можна рекомендувати також внутрішньом’язову ін’єкцію 2-3 мл «дексазон» або «Дексаметазону».

____________________________________________________________________________

Зміна клімату, діяльність людини призводять до того, що на Поліссі, особливо в північних районах області популяція гадюк стрімко зростає. Люди все частіше і частіше зустрічаються з ними і не тільки в лісах, а й на своїх городах. Випадки укусів стають буденністю. Найчастіші причини укусу – наступання на змію.