Потрібно якнайшвидше відновити віру людей у “покращення”, – влада

7 березня на розширеному засіданні Кабінету Міністрів Президент України Віктор Янукович виступив з програмою нової соціальної політики, за виконання якої несуть персональну відповідальність кожен член уряду та кожен член місцевих органів влади.

Про це повідомляє сайт Житомирської облдержадміністрації. Отож, чотири стратегічних напрямки соціальних реформ, запропонованих Президентом Януковичем:

По-перше, потрібно відновити довіру суспільства до державної політики, спрямованої на покращення життя громадян. В основі її – принцип соціальної справедливості, максимальне скасування пільг для тих, хто цього не потребує.

Другий напрямоккомплексне перетворення підходів до оплати праці, податків та соціального страхування. Стримувати подальшу соціальну та економічну поляризацію суспільства, піднімати рівень доходів працюючого населення та соціальне забезпечення вразливих верств. Серед шляхів досягнення цієї мети – запровадження податку на багатство та на операції з офшорами. Ці кошти (на рівні близько 3 млрд. грн. щороку) будуть спрямовуватись на виплату пенсій.

Третій напрямокглибока модернізація сфери соціального забезпечення. Перехід від безсистемних виплат до адресної допомоги та соціальних послуг, які відповідають потребам конкретної людини та сім’ї. Необхідно сприяти соціальному залученню людей з обмеженими можливостями: облаштувати навколишнє середовище та робочі місця, забезпечити доступність громадських закладів освіти, культури, торгівлі тощо.

Четвертий напрямоксприяння ефективній зайнятості та створення нових робочих місць. Працездатні особи мають отримати змогу повною мірою забезпечувати потреби себе та своєї сім’ї, не звертаючись по допомогу до держави.