У Житомирі обіцяють покарати підрядника, який зганьбив міську раду

Відреставрувати та оновити половину житлового фонду міста – такі амбітні плани до початку опалювального сезону поставили в Житомирі.

До такого рішення привів нещодавній конфлікт, який стався з відновленням даху в одній із п’ятиповерхівок. Після капітального ремонту – шифер, яким перекрили будинок, почав протікати.

«Яка це така організація виграє тендер, коли вони присилають таких робітників, які б’ють шифер і небо світиться, пішов перший дощ і у людей на 5 поверхах потекло», – каже мешканка багатоповерхівки Наталя Рубан.

160 тисяч гривень на ремонт дали з міського бюджету. Будинок один із тих, що входить у програму відновлення житлового фонду. Недбалого підрядника обіцяють покарати. Принаймні, допоки не виправить усі недоліки – роботу йому не оплатять. У Житомирі півтори тисячі багатоповерхівок, і майже кожна друга потребує утеплення й капітальногоремонту. На реалізацію проекту потрібно 70 мільйонів гривень. Тож міська рада планує залучати до ремонтних робіт і самих городян.

«Люди контролюють якість робіт, люди витрачають свої кошти, контролюють ціни і підрядників. Як показує досвід, набагато ефективніше витрачаються кошти, не дозволяється, будемо говорити, десь їх дармове використання», – говорить міський голова Житомира Володимир Дебой.

Наступним кроком має стати впровадження енергоощадних проектів. Закордонні інвестори обіцяють дати гроші, адже вони швидко окупляться. Місто ж має нагально фінансувати ремонт котелень і теплотрас, спрацьованих на 80 відсотків. В ідеалі оновлювати їх треба щодесять років.

«Без залучення великих грошей, достатньо потужних капіталовкладень, вийти з тієї ситуації дуже важко. Є динаміка, але для того, щоб кардинально змінити, і вийти нам на 30% економію енергосистем, потрібні великі фінансові вливання», – каже директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

Узимку левову частку тепла крадуть розбиті вікна у під’їздах і тріщини в стінах. Тож після ремонту дахів комунальники обіцяють взятися за утеплення будинків. І закликають житомирян дбати не лише про благоустрій власних осель, а й під’їзду та подвір’я.

Людмила Цимбалюк, «ФАКТИ», ICTV