У Житомирі презентували “Українську Атлантиду”

Видання з такою назвою представив на прес-конференції для журналістів автор книги – відомий в Україні та за її межами співак, композитор і фольклорист Ярослав Теплий.

Українською Атлантидою він називає Лемківщину – українську етнічну територію, на якій здавна проживала етнічна група українців – лемки. Розташована вона на території у 3500 квадратних метрів в українських Карпатах і до ріки Попрад у Словаччині. Незважаючи на постійні утиски та насильницьку депортацію до Польщі і Радянської України, лемки донині стійко захищають свою самобутність.

Батьки Ярослава Теплого є одними з тих сотень тисяч етнічних українців, яких також було переселено. Тож не дивно, що їх син значну частину життя присвятив дослідженню історію свого народу. “Українська Атлантида” – це майже 800 сторінок історії, архівних документів, традицій, звичаїв та культури лемків:

“Спочатку я хотів назвати її “Українська Лемурія”. Адже і Атлантида, і Лемурія – це такі собі гіпотетичні континенти, тобто зниклі землі. Але потім все ж обрав назву “Українська Атлантида”. Тому що Лемківщина це ніби зникла земля, але це реальна історико-етнічна земля з майже мільйонним населенням, зникла в такому гармонійному духовному і матеріальному вимірі, хоча фізично вона існує”.

Ярослав Теплий обіцяє найближчим часом організувати презентацію видання для ширшого загалу. Каже, що до неї буде запрошено представників лемків, які пережили депортацію в радянські часи. А ще гості презентації зможуть дізнатися про культуру і традиції лемків, їх обряди та пісні.

Джерело: Житомирська Хвиля