Опозиціонерка Кужель у Житомирі про три цвяхи в домовину України

Сьогодні у Житомирі Олександра Кужель, яка працює у команді Об’єднаної опозиції спілкувалася з журналістами і розповіла про ризики для України від подальшого перебування при владі в України президента Віктора Януковича і його команди.

Вони кажуть, що віруючі, але справді віруючий голий прийшов – голий пішов…

Три цвяхи в домовину України:

1-й цвях

Вони створили «Хліббудінвест».

Вони (влада, Янукович, ПР, – прим. авт..) сказали, що держава бере контроль над зерновими, над усім урожаєм і над експортом. Внесли в уставний капітал «Хліббудінвесту» всі державні сховища зерна, усі елеватори і взяли найбільші квоти на експорт. Нам все це згодували як «наведення порядку», перехід до «стабільності».

Але 2 тижні тому 99% цього державного монополіста передано у приватні руки невідомій київській компанії. У кого виникає сумнів, що селянина, який виростив урожай тепер восени не примусять продати його по найнижчій ціні і не дадуть можливості зберігати урожай до весни, коли найбільша ціна?

Кіпрська компанія, з отакими вухами, які ростуть з Банкової тепер вирішуватиме: нам, українцям, залишити їжу, чи продати її по високим цінам за кордон і ще отримати повернення ПДВ при експорті. І ще ми знаємо, що жоден з олігархів не повертає ПДВ селянинові, тобто вони збагачуються подвійно.

Якщо ми сьогодні 80% урожаю, який вирощуємо, маємо змогу продати, і лише 20% задовольняє потреби населення, то яку країну ми мусимо мати? Як казали німці «така земля і дурням дісталась». Це якщо зробити все по-господарськи. А якщо зробити це просто..??! Вони кажуть: «Ми вам кляньомся, ринка землі не будєт». Так я ж вам вірю, хлопці – не буде ринка. Ви зробите так, як з «Хліббудінвест». Забрали все в уставний капітал, а потім передали в приватні руки.

2-й цвях

Вони три тижні тому прийняли «Земельний банк».

Згідно цього закону в уставний капітал земельного банку буде внесено всі землі с/г-призначення. Кадастр (інформація про усі земельні ділянки щодо правовласності) заповнений усього на 30%. З момент дії закону закінчуються усі розмежування і всі права місцевих районних і сільських рад. Це означає, що усі ті 70%, які не внесені в кадастр, зараз будуть дерибанитися і ніхто не буде бачити як і ким. Це землі с/г призначення, заповідні землі, дно територіальних морів. В уставний капітат буде внесено дно територіальних морів! Це абсурд!

Задача земельного банку – консолідація паїв, які сьогодні є у людей, через обмін, купівлю, інші способи. Інші способи… Наведу випадок, який стався на Донеччині, коли депутат обласної ради оформила на себе усі хати села. Як так сталося? У селі ніхто у БТІ не оформлював свої хати. Усі так і так знали, де чия хата. Депутат, оформивши на себе «село», приїхала і каже: «Сім гектарів оформлюєте на мене, я переписую на вас хату. Ще сім гектарів переписуєте – я даю вам 20 тисяч гривень, унітаз і ванну». І це при тому, що середня ціна 7-ми гектарів – 520 тисяч гривень. Незгідним пригрозили спалити хату. Ви невірите, що вони можуть це зробити?

3-й цвях

Угода Януковича з американцями про видобуток на території України сланцевого газу.

Президент, який «нєрукоподаваємий» у світі шукає шляхів полегшення своєї складної зовнішньополітичної ситуації. 70% відсотків прибутку заберуть американці, 15% – отримає НАК «Надра України». Кажуть державне підприємство. Ні, дорогенькі мої – воно давно вже акціонерне. Ці 15% підуть на рахунки невідомої компанії зареєстрованої в спальному районі Києва на трьох «невідомих людей» з «отакими вухами» з Банкової.

Найстрашніше інше. При видобутку сланцевого газу зникає питна вода, помирає все живе, включно з домашніми тваринами. Люди лишають будинки, бізнес і втікають звідти назавжди. Які території України Янукович віддав американцям на руйнування? Харківська область, Донецька, шельф Чорного моря, Львів, Івано-Франківськ. Якщо так, то скажіть, хто з них збирається жити у цій країні?

Тепер я зрозуміла, що мала на увазі Ліна Костенко, коли сказала мені: «Пані Олександра, якщо опозиція на цих виборах не переможе, України більше не буде». Йдеться не лише про політичну складову, розмови про федералізацію і так далі. Її не буде економічно, екологічно і вже буде не до політики.