Ющенко у Житомирі про рівень дискусії в країні: “Вони опускають народ”

Сьогодні Житомир відвідав Віктор Ющенко, який прийшовши до влади в Україні на початку 2005-го року на хвилі народного невдоволення фальсифікаціями виборів, за п’ять років свого президентства у першу чергу через чвари всередині помаранчевої команди, розтратив чи не увесь свій рівень електоральної підтримки.

Нині він йде на парламентські вибори у списку “Нашої України”, у свій час найпопулярнішої в україноспрямованому середовищі партії, а нині – такої, яка має невеликі шанси подолати прохідний бар’єр.

Ющенко говорив про національну консолідацію, демократичний вектор розвитку, відповідальність усіх українців за майбутню долю України. Говорив про те, що “Україна починається у серці кожного з нас”.

Слухати Ющенка непросто. Він важко говорить. Хоча й, можливо й правильно. Він був при владі і ми його слухали й тоді. Хвалиться досягненнями “папєредників”. Каже, за його президенства ВВП становило 7,5% на рік, нині ж ледве до 0,8% дотягує і то за рахунок зовнішніх запозичень. В його часи в країну прийшли 36,6 мільярдів доларів інвестицій, нині ж спостерігається їх відтік.

Економіст Ющенко, якого ще й досі згадують як рятівника банківської системи України на зорі омріяної Незалежності і прем’єра-реформатора в кінці дев’яностих, бачить тривожні економічні симптоми і ставить діагноз: “українська економіка перебуває у переддефолтному стані”. Загрозами економічної стабільності є зростання дефіциту держбюджету відразу на 10 мільярдів гривень за липень, зростання заборгованості по зарплаті майже до 1 мільярда гривень і одночасний ріст державного боргу.

– Замість закликів до заощадження та реальної економії на державитратах ми чуємо запевнення, що все прекрасно, хоча криза може вибухнути у найближчий час. Людям формують неправильні очікування, обманюють з метою здобути їх підтримку на виборах. А далі може бути повний крах, – каже попередній Президент України, якого народ не переобрав на другий термін.

А ще екс-президента обурює штучно занижений рівень дискусії на телевізійних політичних ток-шоу. Йому їх нецікаво дивитися. “Спочатку п’ятихвилинка, коли влада “мочить” опозицію, потім опозиція розповідає, яка погана влада. Перемикаєш на цей канал через три години – те ж саме. Де фаховість, де рівень?, – розводить руками у притаманній йому манері екс-гарант.

Ющенко знає для чого це робиться. Каже, українців, націю цілеспрямовано опускають до рівня люмпенів. Спеціально понижують рівень дискусії. “Вони опускають народ”, – переконаний Віктор Андрійович, відомий своєю наполегливістю у піднятті національної свідомості українців.

Схожа фраза у Житомирі пролунала вчора. Нагадаємо, книговидавці і культурологи брати Капранови, які як Віктор Ющенко йдуть від демократичних сил і вважають ці вибори чи не останнім шансом для України отак прямо і сказали: Вони ссучують народ!.

Як бачимо, політики проукраїнського табору у своєму публічному лексиконі почали використовувати тюремні жаргонізми, бо інших підходящих слів, щоб охарактеризувати те, що відбувається в країні, вони не знаходять.

Можливо й справді у нашій державі щось коїться не так?

Сергій Фещенко