Житомирського журналіста Синьогуба може запроторити за грати одногрупник-нардеп Журавський

Журналіст обласного телебачення Михайло Синьогуб каже Репортерові Житомира, що за свою професійну кар’єру журналіста вже міг 50 раз опинитися за гратами, якби у нашій країні був прийнятий закон про посилення відповідальності за наклеп.

Скандальне нововведення, яке захищає у першу чергу владу і “мажорів” від надокучливих журналістів, які псують їм життя, ініціював одногрупник Синьогуба, нардеп від Партії Регіонів, який здобуває народну підтримку в окрузі № 66 (м. Малин) на Житомирщині Віталій Журавський.

Синьогуб провчився з ним 5 років в одній групі, здобуваючи в КНІ журналістську освіту. Каже, за однією партою з Журавським вони не сиділи, але до того, як ініціатор репресій за наклеп пішов у владу, він нічим не відрізнявся від інших. “Нині ж, – каже Синьогуб, – мій одногрупник став зверхнім, служить владі. Дійшло до того, що він ініціює закон, який може запроторити мене за грати”.

Михайло Синьогуб переконує, що йому не лячно через можливі репресії збоку керівництва ЖОДТРК. Нагадаємо, нещодавно у Житомирі судили, після чого звільнили з роботи кондуктора тролейбуса комунального підприємтства ЖТТУ за те, що знайшли у її сумці ЗАЙВІ 1 гривню 50 копійок. Жінка переконана, її репресували за сміливість говорити. Вона виступала на мітингах і вимагала від влади виконувати свої зобов’язання перед колективом підприємства, яке місяцями неотримувало зарплату. Як кажуть, довиступалась. Разом з нею за власним бажанням звільнилась ще одна працівниця ЖТТУ, яку визначили “наступною”.

Синьогуб впевнений, що йому нічого не зроблять, бо він відстоює не свої особисті інтереси, а право усіх журналістів на свободу слова. Каже – ініціюватиме позачергове засідання обласної спілки журналістів України. Вже є 12 підписантів.

– Я пережив репресії у 80-х, коли викривав корупційні діяння свого керівництва. Не боюсь і зараз, – каже Синьогуб.

За його словами він міг би вже “заробити” 250 років тюрми, оскільки вільна журналістика без свободи слова неможлива, а наклепом можна назвати все що завгодно. Може дійти до того, що все, що не підпадає під “бачення” влади і “мажорів” може бути розцінено як наклеп. Якось не хочеться опускатися до такого рівня, маючи за плечима багатовікову історію боротьби за свободу і державність.

Згідно зі змінами в законодавстві журналістів, а також інших громадян, які поширять інформацію, яку можна розцінити як посягання на її честь і гідність, чекають великі штрафи, виправні роботи, або тюремне ув’язнення.

Разом з тим, за оприлюдненими даними соціологів Віталій Журавський, незважаючи на значні фінансові вливання в округ, став у ньому лідером антирейтингу.