На Житомирщині після виборів повернуться до титанового питання

У Житомирі знову повернуться до титанового питання. А ніхто й не сумнівався, що після виборів це станеться.

Нагадаємо, Житомирщина може змінитися до невпізнання і не у кращу сторону. 30 тисяч гектарів родючої мальовничої поліської землі, цілі екосистеми разом з розміреним життям тисяч “патріархальних” селян, віддають під розробку нових титанових родовищ.

Нині на Житомирщині йде видобуток ільменіту-титану на Іршанському гірничо-збагачувальному комбінаті. Запаси руди тут не бездонні, а тому металургам треба освоювати нові родовища.

“Металурги” нині вже не ті… Це не держава, а приватні виробничі підприємства, приватні акціонерні підприємства, які обов’язково входять до складу холдингу якогось із вітчизняних олігархів. Їх називають інвесторами. Але інвестор (в утопічній мріях автора про те, що у нашій країні влада не для власного збагачення) – це той, хто будує, надає можливості, забезпечує потреби людей, отримуючи дохід від виробництва, а не той, що “викачує” усі соки з землі, залишає “туземців” без екології, платить символічні податки у бюджет, а коли запаси сировини вичерпано, як паразит – переходить на нове місце споживання, залишаючи після себе руйнування і пустоту.

Читайте на Репортері: Життя на Житомирщині планують знищити за сценарієм фільму Аватар

Треба постійно переходити на нові землі і там рити кар’єри. Згідно розвіданих запасів, Житомирщина багата на корисні копалини і вони, на переконання поки нинішнього губернатора області Сергія Рижука, є для нас рятівним поясом, від якого безглуздо відмовлятися.

На наших землях споконвіку жили і живуть селяни, пасуть худобу, садять городи, ходять до лісу, купаються у ставках, коли спекотно влітку. Цього всього не буде, прийдуть екскаватори. Життя людей зміниться. У криницях поступово зникатиме вода. Худобу ніде буде пасти. Говоритимуть про робочі місця і ніби високу зарплату. Але чи зможуть тут жити люди? І де людям жити? Пейзаж Іршанського гірничо-збагачувального комбінату стане типовим для полісян майбутнього. А ми ж славимося унікальною природою. Чи зупиняться перед нею “турботливі” інвестори? Взагалі таке враження, що з цієї країни, багатої на ресурси, витягнуть усі “соки” і не зупиняться ні перед чим.

Хто проти видобутку корисних копалин? Це наш дар, яким треба скористатися. Але на благо усіх жителів країни!!! Приклад – Емірати. Там видобувають нафту у надпромислових масштабах, забезпечуючи пальним півсвіту. Але їхні шейхи – не наші олігархи, які гребуть все під себе, змагаючись за сфери впливу і місця у рейтингу “Форбс”. Шейхи ділять нафтодолари з народом. Кожен громадянин забезпечений до смерті лише завдячуючи тому, що він народився еміратцем. І ніхто там не каже, що нафтодолари – це зло…

А у нас чим оперують? Ми дамо жителям вашого села робочі місця з зарплатою у 3500 грн, (зовсім невелика зарплата, якщо враховувати вартість збагаченої сировини) а у обмін на це винищимо все навколо, а надприбутки – заберемо собі. Нормально?

7 червня 2012 року 10 сесія 6 скликання Житомирської обласної ради прийняла рішення про погодження отримання спеціального дозволу на користування надрами на території Володарськ-Волинського, Черняхівського, Коростенського районів. Там видобуватимуть титан.

Дивіться: Фільм Титанові хроніки: як жителі Житомирщини воюють за майбутнє на своїй землі

Кажуть, запаси титану на Житомирщині розвідали ще у радянські часи. Але яка та влада не була поганою, ще тоді було недозволено видобувати цю руду на великій території. Зважаючи на тяжкі наслідки для екології. Обмежились районом Іршанського гірничо-збагачувального. Для нинішньої ж, очевидно, бар’єрів у цьому плані немає…

Після виборів обласна рада повертається до титанових ініціатив. Очевидно, що резонансу буде менше. А ще поговорюють, автор законопроекту про наклеп теж хоче до нього певернутися після того, як провладна більшість зформує коаліцію…

22 листопада у 2012 року у Житомирі пройде засідання 12-ї сесії облради 6-го скликання

Із 73-х питань, що стосуються комунальної власності, 13 рішень своєю реалізацією призведуть до нищення унікальної природи Полісся.

2 рішення – по титану

Перше – “Про надання погодження дочірньому підприємству Національна акціонерна компанія «Надра України» «Житомирбуррозвідка» щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами” з метою промислової розробки Торчинського родовища титанових руд на території Радомишльського, Черняхівського, Коростишівського районів загальною площею 6129 га.

Друге – “Про надання погодження приватному виробничому підприємству “Сіріус” щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами” для промислової розробки з метою видобування Кропивенського родовища титанових руд на землях запасу Ягодинської сільської ради Володарсько-Волинського району на площі 154,7 га.

Одне рішення – дозвіл на масовий видобуток торфу

Називається воно так: Про надання погодження товариству з обмеженою відповідальністю «Зелена Енергія Т» щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами

Керуючись ст. 9 Кодексу України про надра, ст. ст. 43, 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань Чорнобильської катастрофи, екології та використання природних ресурсів обласна рада ВИРІШИЛА:

Погодити товариству з обмеженою відповідальністю «Зелена Енергія Т» отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки торфових родовищ.

Території віддані під розробку вражають: 1787, 3791, 5140, 2239, 1719, 7979 гектарів. 22 тисячі 655 гектарів поліської низовини буде знищено. Поліська низовина – унікальний природний ландшафт. Питання: чи стане від цього краще жити людям? З отими поліщуками хтось поділиться? У чому соціальна перспектива, якщо людям у нашій країні вже й кістку перестали кидати?

Ще одне, що стосується торфу. Є така Орхуська Конвенція, яку у світі прийняли з метою сприяння захисту права кожної людини нинішнього і прийдешніх поколінь жити в навколишньому середовищі, сприятливому для її здоров’я та добробуту. Положення конвенції мають виконуватися у нашій державі, оскільки Україна її ратифікувала 6 липня 1999-го року. Так от, згідно цієї конвенції, всі рішення що стосуются видобутку торфу на території більшій ніж 150 га, мають проходити через громадські слухання. Цікаво, чи питала влада дозволу у людей?

10 рішень стосуються надання прова на розробку нових гранітних кар’єрів.

– Видобуток ільменіт-титанових руд на території шести районів Житомирської області призведе до деградації природного середовища, інтенсивної деградації ґрунтів через забруднення важкими металами, – переконані експерти.

Це суперечить ст. 50 Конституції України. На думку представника міжнародного екологічного товариства в Житомирі «Жива планета», еколога, кандидата сільськогосподарських наук Миколи Москальчука, «подібні рішення, ухвалені обласною радою для області, країни матимуть набагато гірші наслідки, ніж Чорнобильська трагедія.

Видобуток ільменітів на площі 30 тис.га. призведе до повного руйнування екосистеми не тільки на цій території. Для того щоб її відновити знадобиться сотні, а то і тисячі років. Таким рішенням влада знищує дві речі, які ООН назвала найбільшими багатствами планети: питну воду і родючий ґрунт.

Малинський район своє право на життя на родючому грунті і з питною водою відстояв, бо там був опір. Крім цього, очевидно, побоялися лізти в урочище Кип’яче поблизу Чопович, де два великі монастирі. Хоча ніхто не дає гарантії що до цього питання не повернуться згодом, коли опиратися вже буде нікому…

Сергій Фещенко