У Житомирі модернізовано найбільшу котельню. ФОТОРЕПОРТАЖ

Найбільшу котельню Житомира РК-6, що по вул. Жуйка, 12, видно здалеку. Розташована вона у низовині басейну Тетерева, а її височенна труба є однією з ознак Житомира.

Цього року котельня, яка забезпечує потреби 25% споживачів міста дочекалася модернізації за рахунок коштів підприємства.

Витратили 3,5 мільйони гривень. Але окупність цього вкладення – 4 місяці (менш ніж за опалювальний сезон).

За ініціативи міського голови Володимира Дебоя, з міського бюджету були виділені кошти у розмірі понад 12 мільйонів гривень для погашення різниці у тарифах. Ці кроки дозволили підприємству акумулювати власні кошти та направити їх на модернізацію районної котельні №6 і закупити спецтехніку для роботи ремонтних бригад.

На Репортері Житомира: Аварії на тепломережах у Житомирі усуватиме нова техніка. ФОТО

Перед усім були замінені старі пальникові пристрої на сучасні комплекси СНТ-88 та СНТ-67, які дозволяють економити паливо та підняти коефіцієнт корисної дії котлів до 94%. Технічне переоснащення обладнання для очистки води, що подається у тепломережі, дозволить збільшити термін експлуатації трубопроводів у 3-4 рази.

___________________________________________________________________________________________

“Це надрентабельне вкладення коштів”

Директор КП “Житомиртеплокомуненерго” Дмитро Рогожин

____________________________________________________________________________________________

За останні 3 роки підприємство скоротило показники заборгованості населення. Якщо 2 роки тому ця сума складала 32 мільйони гривень, то нині – 20 мільйонів. “Менш ніж за 2 роки зменшити суму боргів на 10 мільйонів – це гарний результат, – переконаний директор підприємства. Зараз населення платить 100%. Трохи затримує держбюджет, а ось обласний міський і районний платить справно”, – інформує Рогожин.

Крім стабільної подачі тепла РК-6 з 25-го жовтня, не чекаючи морозів, згідно розпорядження міського голови Житомира Володимира Дебоя, постачає у квартири житомирян гарячу воду.

– Ми плануємо для початку підключити до гарячого водопостачання 245 будинків (стільки будинків Житомира мали гарячу воду за часів СРСР), а потім підключити ще 75 будинків, – ділиться планами директор КП “ЖТКЕ”.

Каже, без фахового підходу мера міста до вирішення завдань з впровадження сучасних технологій у комунальній галузі Житомира, нічого б небуло. А так – борги підприємства скорочуються, обладнання встановлюється, вже сьогодні дає відчутну економію. З’являється можливість для подальшого інвестування коштів у модернізацію. Все це для того, щоб батареї у квартирах житомирян були теплими і люди платили за реальне тепло у своїх домівках.

Попередня влада заклала цю котельню під заставу, нинішня ж – віддає борги і здійснює повну модернізацію. Подібна котельня є лише у Алчевську, але подумати про сучасні підходи там змусило горе, а у Житомирі – розуміння необхідності впровадження сучасних підходів у процесі виробництва тепла.

Житомирський міський голова Володимир Дебой особисто відвідав РК-6 і оглянув встановлене обладнання.

___________________________________________________________________________________________

“Зараз вибори і політики тільки і обіцяють що щось зроблять. А чому ж вони нічого не робили, коли були при владі?”

Міський голова Житомира

____________________________________________________________________________________________

Зрозуміло, що основний суддя – споживач. Якщо у його квартирі всю зиму буде тепло, він оцінить слова, підкріплені діями.

Міський голова Житомира переконаний, що майбутнє – за централізованим опаленням, оскільки, це економія (високі ціни на газ) і передусім безпека. А директор КП “Житомиртеплокомунерго” Дмитро Рогожин зазначає, що підприємство не збирається у погоні за окупністю постійно підвищувати тариф для населення. “Економія досягатиметься за рахунок модернізації. Досить перекладати на людей проблеми, які повинна вирішувати влада,” – каже керівник підприємства.

Фоторепортаж Репортер Житомира:

Ось за допомогою такого невеликого екрану можна керувати роботою котла

Частотний перетворювач. Його попередник – займає півкімнати і споживає 160 КВТ. “Частотник” – лише 80 КВТ. Економія електроенергії – вдвічі!

Енергозатратне обладнання, яке завдяки модернізації на РК-6 Житомира, відходить у минуле

Найбільший у Житомирі котел. Забезпечує 50% потужностей усієї котельні

Так у котлі згорає газ

Котельня побудована у 1928-му році як міська теплова конденсаційна електростанція

З 1973 року котельня працює у режимі генерації теплової енергії