У Житомирі знайшли артефакт, який змінить історію міста. ВІДЕО

Стіни монастиря або кляштору – археологи знайшли у ґрунті житомирської Замкової гори частину споруди XVII століття.

На будівлю натрапили під час дослідження території, яку відвели для будівництва музею природи. Вчені стверджують, що знахідка змінить історію міста.

«Подальші розкопки приведуть нас до важливих відкриттів і знахідок, які не тільки підтвердять дату походження Житомира, а взагалі стануть науковими підтвердженнями віку нашого міста», – каже краєзнавець Георгій Мокрицький.

Важливі артефакти житомирські науковці покажуть через 3 місяці. Нині знахідки досліджують фахівці Київського інституту археології.

«Наймасовіший матеріал – уламки глиняного посуду, який дає нам підстави для датування цих культурних нашарувань саме раніше XI – XIII століття», – розповідає старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін.

Після розкопок археологи бояться, що будівництво музею природи знищить споруду XVII століття. Тож її, за світовою практикою, треба консервувати, зберігши всі знайдені артефакти.

Що достеменно заховано у Замковій горі, вчені прагнуть з’ясувати за рік. Ініціатори розкопок просять підтримки в Інституті археології та місцевої влади, аби започаткувати серйозну пошукову роботу. Адже у Житомирі за 150 років жодного разу не вели такі археологічні розкопки, які б довели, що місто таки засноване за часів Київської Русі.

Людмила Цимбалюк, «ФАКТИ», ICTV