Житомиряни заплативши 500 євро – були продані в рабство за кордон. ВІДЕО

Українці, що прагнуть виїхати на заробітки, дедалі частіше потрапляють у трудове рабство.

Днями чоловіки, котрим пощастило повернутися з Польщі до рідного Житомира, звернулися по допомогу до правоохоронців, ідеться в сюжеті ТСН.

Молоді люди провели 10 днів у жахливих умовах. Вони жили впроголодь у дерев’яному бараку та важко працювали по 17 годин на добу в куряві. Денна норма на двох – із тирси зробити 450 кілограмових мішків брикету.

______________________________________________________________________________________________________

Житомиряни нині скаржаться на підірване здоров’я.

______________________________________________________________________________________________________

За час “заробітків” вони схудли на 10 кг кожен. Обіцяли ж їм геть інше: пристойні гроші та гідні умови праці. За пошук роботодавців фірма-посередник узяла ще й 500 євро. З’ясувалося, що сплачували посередникові також і закордонні роботодавці.

“Із польської сторони направлялося запрошення, де було вказано, що особи мають працювати на заводі по виробництву біопалива. А везли фактично в інше місце”, – зазначив співробітник СБУ в Житомирській області Андрій Пономаренко.

Тепер приміщення сумнівної фірми опечатані правоохоронцями

За матеріалами СБУ міліція порушила справу – за фактом торгівлі людьми. Втім, слідству майже немає чим похвалитися. Ані про затримання злочинців, ані бодай про встановлення певної кількості підозрюваних і оголошення їх у розшук у міліції не говорять. У справі йдеться лише про 2-х потерпілих. Самі ж горе-заробітчани твердять, що рабів значно більше. Лише ця фірма зібрала ще 45 осіб нібито для роботи в Німеччині на м’ясокомбінаті. Доля цих людей їм невідома.

“Важко вірити, що одинак міг би зробити такий злочин. Це, як правило, організовані групи”, – твердить представник міжнародної організації з міграції в Україні Оксана Горбунова.

За півроку до цієї структури звернулося півтисячі громадян, яким пощастило повернутись додому після такого рабства. Слідство ж у їхніх справах просувається вкрай погано. Зазвичай торгівлю людьми перекваліфіковують у шахрайство, де можна відбутися лише штрафом. В переліку країн-експлуататорок українців лідирують Росія та Польща. А в трудове рабство потрапляють частіше, ніж у сексуальне – кажуть у представництві організації з міграції. В Україні ж, застерігають фахівці, працюють цілі синдикати із залучення рабів.