У Житомирі впроваджують міжнародний проект по стерилізації безпритульних тварин

Собаками, які безпритульно мешкають у Житомирі , всерйоз займеться міжнародний фонд.

Меморандум про співпрацю між виконавчим комітетом міської ради і організацією «Vien Proten International» підписали мер Житомира Володимир Дебой та керівник організації доктор Амір Халіл.

Проект впровадять у декілька етапів. Спеціалісти організації за допомогою місцевих ветеринарів та комунальників виловлять бродячих собак, стерилізують їх, привиють їх від сказу, зроблять позначення, після чого відпустять.

Спеціалісти зазначають – стерилізована собака, окрім того, що втрачає здатність до розмноження, стає менш агресивною, оскільки знижується її гормональний фон. Поведінка тварин також зазнає змін. Вони перестають об’єднуватися в агресивні зграї і, відповідно, ризик нападу на людину знижується.

– Півроку тому ми серйозно почали вивчати шляхи вирішення питання контролю над безпритульними тваринами. Системно підходити до вирішення цієї проблеми ми не мали змоги, оскільки законодавство у цій сфері не було підкріплено державним фінансуванням. Тому єдиний і ефективний вихід у цій ситуації – співпраця з міжнародними організаціями, які за рахунок того, що фінансуються з пожертв, покривають видатки на стерилізацію собак, їх прививання, – пояснює Володимир Дебой.

Проблема з безпритульними тваринами у Житомирі як і всі інші проблеми за останні 2 роки стала політичною. На мера Житомира «навісили усіх собак», ніби жодних проблем у міста раніше взагалі не було. Опозиційні політсили у міській раді звинуватили міського голову у небажанні і нездатності вирішувати ситуацію з собаками, запропонувавши при цьому свої шляхи.

У той же час місцеві громадські організації закликали владу створити притулок для безпритульних тварин. Разом з тим, у ситуації, коли грошей у міському бюджеті обмаль і вони використовуються у нагальних випадках, а стерилізація однієї собаки коштує дорожче ніж лікування людини, витрачати мільйони гривень з місцевого бюджету на потреби собак, коли гроші треба людям, було б нераціонально і злочинно.

Саме тому Житомир вирішуватиме проблему безпритульних тварин спільно з волонтерами міжнародної організації, які мають ліцензію на відповідну діяльність, працюють у межах чинного законодавства, мають позитивний досвід роботи у Києві, Львові, Донецьку, Запоріжжі, Миколаєві.

7000 тисяч бродячих собак стерилізувала в Україні організація «Vien Proten International». Препарат «Золотіл», який використовують волонтери в анестезії сертифікований і дозволений в Україні.

– Це цивілізований підхід, яким ми піднімаємо рівень культури у ставленні до тварин, – наголошує Володимир Дебой.

Організація отримає повне сприяння у своїй діяльності збоку міської влади та місцевої ветеринарної лікарні. Очільник Житомира розраховує вирішити проблему безпритульних тварин у найближчі роки у тому числі й за рахунок влаштування відповідного притулку.