В ефірі «Шустер LIFE» Володимир Дебой говорив про проблеми та перспективи теплопостачання Житомира. ФОТО

У п’ятницю, 16 листопада в прямому ефірі програми «Шустер LIFE» зустрілися міські голови Житомира, Тернополя, Львова, Славутича, голови облдержадміністрацій: Київської, Харківської, Чернівецької та народні депутати Олег Ляшко, Давид Жванія, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

Вчасний початок опалювального сезону по всій Україні, причини тимчасових відключень гарячого водопостачання, а по деяких містах – і повного відключення теплопостачання вже через кілька тижнів після ввімкнення опалення, необхідність негайного вирішення проблеми збільшення лімітів газу – ці та інші питання зібрали у студії Савіка Шустера мерів міст, губернаторів, екс-міністрів та народних депутатів.

Житомир – одне із міст України, в якому публічно рішенням виконавчого комітету, до складу якого входять представники різних політичних сил, визначено тимчасово призупинити централізоване гаряче водопостачання, аби уберегти майже половину міста від повного відключення теплопостачання.

Основна причина – відсутність лімітів на газ

У випадку споживання газу понад нормово, вартість його була б у кілька разів вищою.

«Основна проблема – відсутність газу. Стояло питання: або відключити 37 дитячих садочків, школи, лікарні, 30% населення повністю від теплопостачання, або припинити лише гаряче водопостачання. Ми перевитрачали газ», – пояснив ситуацію в ефірі «Шустер LIFE» Володимир Дебой.

Як повідомили міські голови, аналогічна ситуація і в інших містах

До прикладу – Бориспіль. Тут з 14 листопада відключили не лише подачу гарячої води, а й повністю теплопостачання. І не через заборгованість населення. Через відсутність газу. Нині до понеділка у місті ситуацію вирішено – теплопостачання відновлено. Але місто продовжує споживати газ понад нормово.

«Я боюся, що ми зможемо знищити комунальне підприємство. Ми почали подавати гарячу воду і переліміт газу у 2,5 рази збільшився. Комунальне підприємство може потонути у боргах», – сказав міський голова Борисполя Анатолій Федорчук, а також закликав політичні партії, які пов’язали цю проблему із «політичною помстою» не змішувати політику із господарськими справами.

Одним із виходів із ситуації для зменшення споживання газу учасники програми вбачають перехід на новітні енергозберігаючі технології, які зменшили б споживання енергоносіїв, а відтак – і знизили б проблему перелімітів газу

Житомир готовий впроваджувати енергозберігаючі технології у системі теплопостачання міста. До цього готові ЄБРР та Фонд Е5Р, які надають місту 15 млн.євро на модернізацію мереж теплопостачання. Нині – затримка лише на державному рівні. Документація має пройти погодження міністерств, – повідомив у прямому ефірі міський голова Володимир Дебой.

«Житомир – перше місто в Україні, яке разом із 10 млн.євро кредиту від ЄБРР отримало 5 млн.євро безповоротного гранту від Фонду Е5Р на модернізацію теплопостачання. На жаль, ці кошти ми покищо отримати не можемо, бо 8 місяців у Кабінеті міністрів ми узгоджуємо процедуру – гарантію міста, – говорить керівник Житомира та додає, що нещодавно мав зустріч керівництвом ЄБРР. – Наші гроші лежать у банку. Без погодження Уряду ми не можемо їх використовувати на енергозбереження міста».

На боці міського голови Володимира Дебоя виступили і глядачі у студії – керівник Житомира мав підтримку присутніх у 82%, при чому починаючи виступ першим – фактично з 0%

Глядачі студії також підтримують питання наділення більшими повноваженнями органів місцевого самоврядування. На запитання «Чи потрібно місцевим органам влади надати більше повноважень» 87% глядачів студії відповіли «Так».