Громадська рада при ЖОДА: reloaded

Удвічі більше громадських організацій Житомирщини виявили бажання бути засновниками оновленої Громадської рада при Житомирській облдержадміністрації.

Якщо засновниками громадської ради попередньої каденції стали 90 громадських організацій, то документи на участь в оновленій Раді подала 191 громадська організація.

Сесійний зал обласної ради вміщує 260 сидячих місць.

Нагадаємо, у вересні 2010-го житомирська обласна рада прийняла важливе, з точки зору подальшого функціонування цього законодавчого органу влади рішення – збільшила кількість депутатів – із 95 до 112. Таку можливість обласним радам надала оновлена редакція Закону «Про вибори до місцевих рад».

Отож, 112 депутатських місць в сесійному залі Житомирської облради.

За попередньої каденції кожен делегований від громадської організації представник (1 представник від однієї ГО) мав можливість відчути себе депутатом обласної ради, зайнявши чиєсь відзначене іменною табличкою місце. За нинішньої ситуації, коли бажаючих бути в Громадській раді більше ніж депутатських місць, зрозуміло, що когось (очевидно, найменш впливових новачків) доведеться відправити на «гальорку», тобто на місця для запрошених начальників департаментів й управлінь, голів міст, райрад, РДА.

Як стало відомо Репортеру Житомира, усього 25-30% представників попереднього складу громадської ради подали документи на установчі збори, які відбудуться сьогодні.

Тобто, буде значне вливання “нової крові”. Але чи можна чекати якості від кількості? Й ще одне питання: чому 70% попереднього складу Ради відмовились працювати далі?

Зрозуміло, що «аксакали», які справді на щось претендують, залишились.

Володимир Піньковський, активний учасник Громадської ради при ЖОДА каже, що ефективність попередньої каденції була дуже низькою, навіть незважаючи на велику кількість проробленої Радою роботи.

– Жодної значимої пропозиції Громадської ради за 2 роки обласна влада не підтримала, – каже Піньковський.

Справді, пригадується як минулоріч у липні перед виборами 90 членів Громадської ради 2 години прочекали губернатора області Сергія Рижука, щоб «серйозно з ним поговорити» та застерегти від використання адмінресурсу під час виборів. Чекали, чекали і, не дочекавшись, розійшлись.

Разом з тим, 14 березня 2011 року голова облдержадміністрації Сергій Рижук погодив Положення про Громадську раду при Житомирській обласній державній адміністрації та обіцяв усіляко її підтримувати.

Завдання Громадської ради:

1. Cтворення умов для реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;

2. Здійснення громадського контролю за діяльністю Житомирської обласної державної адміністрації;

3. Сприяння в обов’язковому врахуванні облдержадміністрацією громадської думки під час формування та реалізації державної політики;

4. Сприяння облдержадміністрації у підготовці та проведенні громадських обговорень з питань, що відносяться до її повноважень.

– Структура управління Громадської ради минулої каденції була неефективною. Голова був особою, яка керувала усіма процесами в Раді, а всі інші були відсторонені, – стверджує Піньковський, який сьогодні має намір очолити оновлений склад Громадської ради.

Нині ж є пропозиція налагодити управління так, щоб голова Ради був керованою особою.

Як варіант – збільшити кількість заступників з одного, наприклад, до 5-ти. Це надасть повноваження і відповідальність більшій кількості представників Ради, дозволить ефективніше координувати зусилля усього складу Ради, дасть можливість молодим громадським діячам здобути досвід, проявити себе в серйозній роботі.

На запитання: «Кому потрібна Рада, до пропозицій якої влада не дослухається?» Піньковський відповідає: «Треба виробити такий механізм, щоб влада не могла не зважати на діяльність і рішення Громадської ради й щоб це було вигідно обом сторонам».

Збільшення майже вдвічі кількості бажаючих працювати у Громадській раді при ЖОДА можна пояснити сплеском громадської активності на Житомирщині, хоча цього не помітно. Також існує думка, що Громадська рада є привабливим майданчиком для просування ідей організації, дає можливість впливати на владу.

Щодо впливу: попередня каденція Громадської ради при Житомирській ОДА продемонструвала декларативність заяв влади щодо реального врахування громадської думки, інтереси якої представляє Громадська рада. Хоча й влада нібито не з космому – народ їй також делегував повноваження здійснювати державне управління від його імені.

Тут є ще одна думка: присутність ГО у Громадській раді при ЖОДА дає можливість бути ближчим до влади, а це, якщо звісно ж будеш активним, у подальшому ніби може багато в чому допомогти, і як мінімум – не завадить. У цьому теж нічого поганого немає, тому що якщо сидіти склавши руки – нічого не відбудеться взагалі. Хоча, кажуть, “блат” важливіший.

Хто претендує на крісло голови Громадської ради при ЖОДА нової каденції:

1. Володимир Піньковський;
2. Олег Умінський;
3. Леонід Антонюк.