Насіння сосни, ялини та модрини збирають лісівники Житомирщини

З січня по березень лісівники області збирають насіння сосни, ялини та модрини.

– Справа досить клопітка, – кажуть в прес-службі ЖОУЛМГ. – Адже шишки спочатку треба зібрати, потім їх висушити і в спеціальних барабанах витрусити насінинки-крилатки.

Потім насіння очищують і в насіннєсховищах зберігають до весни, поки настане час висівання.

Цікаво, що крім звичних для нашого регіону порід, лісівники виводять і більш рідкісні – в Овруцькому спрецлісгості заготовили 20 кілограмів насіння горіха сірого, в Коростишівському, Ємільчинському та Радомишльському лісгоспах висіватимуть абрикос, в Білокоровицькому – зіновать, а в Житомирському – бірючину.

У теплицях та на розсадниках лісогосподарських підприємств Житомирщини вже вирощено понад 36 мільйонів сіянців основних лісоутворюючих порід. Ними на весні лісівники заліснюватимуть вільні площі.

Понад 80 тонн жолудів, 130 кг насіння ясена, 112 кг липи, 184 кг клена, 1158 кг горіха чорного чекають весни в насіннєсховищах лісогосподарських підприємств.

50% заготовленого на спеціальних лісонасіннєвих плантаціях Житомирщини насіння має покращені генетичні властивості. Досвід показує – вирощені таким чином дерева мають на 20-30 % кращі показники продуктивності.

У минулому році лісгоспи області заготовили майже 2 тонни насіння сосни та 300 кілограмів ялини. «Урожай» насіння модрини значно менший, адже на Житомирщині зрілих насаджень цієї породи небагато.