Сьогодні за народним календарем – Голодна кутя

Так само, як і в Різдвяний святвечір, у цей день слід було дотримуватися суворого посту, а увечері християнські родини збираються за святковим столом, де подаються пісні страви.

У цей день у храмах також здійснюється велике освячення води, яку слід першою спожити під час Святої вечері. Вважається, що вода, освячена в надвечір’я Богоявлення, ще святіша, ніж з Водохрестя, і вона не псується, – пише сайт “Житомирської Хвилі”.

Сьогодні увечері спалюється дідух, це означає прощання з зимою й закликання весни. Дівчатам дозволяється в цей вечір ворожити, а дітям — щедрувати.

На Хрещення – остання ніч святочних ворожінь.

Іноді дівчата виходили за ворота ворожити на першого зустрічного: зустрінеться старий – не на добре, а зустрінеться молодий хлопець – цього року вийдеш заміж. Іноді перехожого питали, як його звати, щоб дізнатися ім’я майбутнього нареченого.

Дуже давніх часів сягає вірування, що на це свято тварини говорять людською мовою, але підслуховувати ці розмови в жодному разі не можна, бо за таке Бог покарати може.

У народі кажуть: якщо в переддень Водохреща на деревах багато інею – рік буде врожайним, якщо в Богоявленську ніч небо чисте – буде багато гороху, на “Голодну кутю” був сніг – буде й гречка.

А ще вважається, що в Богоявленську ніч Небо відкривається і чого в нього просили те й збудеться.