40 мільйонів гривень “відмив” на Житомирщині конвертаційний центр

Спецоперацію з викриття злочинного угруповання, яке займалося «відмиванням» грошей в особливо великих розмірах провели співробітники управління податкової міліції ДПС в Житомирській області.

Нелегальний бізнес з надання підприємствам послуг з конвертації грошових коштів діяв протягом 2010-2011 років на території Житомирської, Полтавської, Київської та інших областей України.

Злочинна схема, розроблена подружньою парою і трьома їхніми помічниками, полягала в наданні послуг діючим підприємствам з формування «штучного» податкового кредиту і переведення в готівку грошових коштів за допомогою ряду фіктивних фірм.

За два роки таким чином було проконвертовано близько 40 млн. грн.

Внаслідок цих дій державний бюджет втратив значні кошти у вигляді податків і зборів.

Під час санкціонованих обшуків, члени злочинного угруповання намагалися позбутися речових доказів, викидаючи у вікна комп’ютерну техніку.

Співробітники податкової міліції вилучили близько 30 печаток фіктивних підприємств, фінансових документів, комп’ютерної техніки, сейфів, чорнових бухгалтерських записів, які підтверджують злочинну діяльність, і значної суми готівки – близько 1,5 млн. грн. і 50 тис. євро.

Матеріали у даній справі вже внесені в Єдиний державний реєстр досудових рішень, відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст. 212 ККУ (Ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах).

Податковці наголошують: до відповідальності притягатимуть також і посадовців підприємств, які користувалися послугами даного центру конвертації.