Через російську мову в Житомирі можуть подорожчати продукти

Сьогодні весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Зі святом.

Через вимогу використовувати на етикетці державну та регіональну мови продукти, в тому числі соціально значущі, можуть подорожчати.

Про це повідомляють “Коментарі”.

Мінекономрозвитку пропонує надати підприємствам у сфері торгівлі право приймати рішення про наявність на етикетках товарів тексту державною мовою і його перекладу на регіональну мову або мову національних меншин.

Як зазначили в Мінекономрозвитку, такі зміни необхідно прийняти у зв’язку з набуттям чинності закону “Про засади державної мовної політики” і визначенням частини 3 статті 26 цього закону про те, що маркування товарів, інструкція із застосування виконуються державною мовою і регіональною мовою або мовою меншин.

“Залишення чинної редакції Порядку призведе до серйозних змін у виробничому процесі і може призвести до подорожчання товарів, у тому числі соціально значущих”, – підкреслили у відомстві.

Як відомо, 10 серпня 2012 року в Україні набув чинності закон “Про основи державної мовної політики”, який передбачає, що в 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює його до державного.

Відзначимо, в даний час в список соціально значущих товарів входять рис, цукор, картопля нового врожаю, гречані крупи і яйця 1-2 категорії, сметана, борошно вищого гатунку і сало, яловичина, свинина, курячі тушки, масло вершкове, хліб пшеничний (з борошна вищого гатунку), житній і житньо-борошняний, макаронні вироби, варені ковбаси першого гатунку, молоко (жирністю 2,5%), м’який сир (жирністю 9%), соняшникова олія, цибуля ріпчаста, морква, капуста.