Генеральний план Житомира так довго приймають, що його вже потрібно корегувати

В Житомирі генплан міста розробляють ще з 2008-го року.

ДП “Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» ім. Ю.М. Білоконя” розробив відповідний проект Генерального плану міста, з урахуванням всіх завдань, сформованих у 2008 році.

Влітку 2012 року в Житомирі пройшли громадські обговорення проекту. Запропонований генплан викликав багато запитань збоку фахівців виконавчого комітету міської ради, так і громадськістю.

«Генеральний план так довго розробляють, що за цей час вже й пріоритети змінились – те, що було актуально в 2008-му році нині потребує корегування.

Крім того змінилось законодавство у сфері містобудування та архітектури, що вимагає внесення змін до містобудівної документації.

З метою актуалізації завдань для розробки Генерального плану міста та врахування пропозицій громадськості міська рада 24 січня 2013 року прийняла рішення «Про надання дозволу на розроблення містобудівної документації м. Житомира».

Тобто готуються нові завдання для розроблення Генплану Житомира.

20 лютого 2013 року відбулось засідання постійної депутатської комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Заступник начальника управління архітектури, містобудування та дизайну міського середовища міської ради Олена Крижанівська озвучила основні проблеми у цій сфері, що існують сьогодні у Житомирі.

Серед них:

1. Відсутність вільних земельних ділянок під будівництво;

2. Вкраплення земель навколишніх сіл у межах міста;

3. Зростання рівня автомобілізації та транспортного перевантаження міста, що формує потребу у будівництві ще одного мосту через річку Тетерів;

4. Перевантаження міського сміттєзвалища ТПВ;

5. Зростання площі міського кладовища та інші.

«Вирішення будь-якої із цих проблем передбачає внесення змін до містобудівної документації

Це потрібно врахувати при формуванні завдання для розробки Генплану», – наголосила заступник начальника управління архітектури, містобудування та дизайну міського середовища міської ради Олена Крижанівська.

Під час обговорення питання депутати дійшли висновку, що до формування вказаних завдань потрібно залучити фахівців та широку громадськість.

Комісія прийняла рекомендацію провести спільне засідання членів містобудівної ради та депутатської комісії.

Генеральний план міста визначить пріоритети розвитку Житомира на наступні 25 років, тому при формуванні завдань для розроблення основної містобудівної документації потрібно врахувати всі зауваження й пропозиції фахівців та депутатів.