Картинки з виставки

ХОЧА Б НЕ ДУШІТЬ І НЕ ВБИВАЙТЕ ВИРОБНИЦТВО!

Таким був лейтмотив виступів виробничників на третій міжнародній сільськогосподарській виставці зернових технологій, тваринництва та птахівництва, яка пройшла 12-14 лютого цього року у виставкому центрі «Київекспоплаза» в м. Києві.

Намагаючись не пропускати жодних серйозних сільськогосподарських виставок у країні, відвідав і цю. Щоб знати і розуміти тенденції подальшої долі українського, (включаючи і наше, поліське) села, зміни в агротехнологіях.

Численні науково-практичні семінари, конференції, майстер-класи, круглі столи сучасних сільгоспвиставок завжди дають змогу зорієнтуватися в сучасних тенденціях. Надається можливість висловити і свою думку перед загалом, поспілкуватися з давніми знайомими, колишніми колегами.

Звичайно, виставка не заперечила, та й не могла заперечити загальносвітової тенденції укрупнення і концентрації виробництва.

Процес входження в сільськогосподарське виробництво великих виробничих об’єднань, на зразок нашого «Агро Інвест Лугини», непереможний і незворотній. Тільки вони можуть впроваджувати дуже дорогі сучасні машини і технології, виробляючи за рахунок цього продукцію дешевшу, а нерідко, хоча й далеко не завжди, якіснішу. Дрібний приватний виробник не зможе з ними конкурувати.

В Україні ще якийсь час, декілька наступних років, можлива присутність на ринку дрібних виробників свинини, яловичини та кролятини, саджанців плодових і декоративних рослин, молока та деяких інших видів сільгосппродукції.

Але з роками їх все більше і більше крупні виробники витіснятимуть. І наші домашні хлівчики з курами, коровами і свиньми, городи з картоплею і огірками, даватимуть продукцію лише для власного споживання. Така сувора реальність.

Підприємливі і працьовиті господарі за рахунок важкої і дешевої власної праці та вміння добре продати невеликі обсяги виробленої ними продукції на ринках, в заклади харчування, виживати ще якийсь час зможуть. Але таких не може бути багато.

Великі агровиробники так само потребують сьогодні трактористів, агрономів, тваринників. Тільки на порядок, у 5-10 разів менше, ніж їх сьогодні є в селі.

Для того, щоб пом’якшити перехід села до сучасних технологій, потрібна серйозна державна програма сприяння перекваліфікації і зайнятості селян.

Проте продовжувати роздуми на цю тему при сьогоднішній владі немає жодного сенсу.

Селяни покинуті державою на самовиживання. Відсутність реальних перспектив працевлаштування для більшості сільських жителів примушує їх або шукати некваліфіковану і низькооплачувану роботу в містах, або поступово деградувати, спиватись, тощо.

У селах нашого Лугинського району, як і в інших українських селах, до двох третин працездатного населення ходять без оплачуваної роботи!

Є два шляхи порятунку українського села від економічної і соціальної деградації і занепаду – реальний і нереальний.

Згідно з одним у державі нинішнім урядом професіоналів буде розроблена і прийнята до неухильного виконання конкретна програма модернізації виробництва і забезпечення повної зайнятості працездатного населення на селі, під неї виділяться необхідні фінанси. Як це було, скажімо, в 1976 році з розвитком хмелярства. Коштів на це потрібно…скажемо так, не більше, ніж на Євро-2012.

Згідно з другим на Україну з неба спуститься десант інопланетян, які самі швидко відбудують село і всім дадуть роботу і достойне життя.

Реальнішим прийнято вважати другий варіант.

Якщо у попередні роки сільськогосподарські виробники в своїх публічних виступах закликали владу підтримати їх фінансово, через систему дотацій, допомог, тощо, як це робиться в усьому світі, то на звітній виставці тональність їх виступів змінилась.

Зневірившись у державі, тепер вони просять хоча б не вмішуватись у їх діяльність, не відбирати зароблених коштів, не чинити штучних перешкод у реалізації продукції.

Така сувора реальність вражень від виставки. Але життя продовжується. Прийде весна, і селянин мусить іти в поле і сіяти овес та садити картоплю. Виганяти корову на пашу. Радіти дружним зеленим сходам і в поті чола працювати на майбутній урожай.

А там, дивись, і зміниться щось в державі, ну не може так тривати вічно!

Тільки ж зміни ці не прийдуть самі собою.

Крім вміти вирощувати картоплю і доїти корову українські селяни мусять навчитися захищати себе, вимагати і добиватися цих змін.

Як саме, запитаєте?

А це вже тема окремої розмови…