Поляки навчали житомирських медсестер менеджменту

Візит польської делегації до Житомира відбувся в межах співпраці студентських наукових товариств.

25 лютого в Житомирському інституті медсестринства відбулася конференція. Перед студентами виступила керівник з підготовки медичних сестер у Жешуві (Польща) – Малгожата Марчі.

Вона представила результати наукових досліджень Жешувського університету.

Потім були дискусії, дебати, адже піднімалися важливі питання в галузі менеджменту медсестринства. Говорили також про економіку охорони здоров’я та маркетинг медичних послуг.

Співпраця між Житомирським інститутом медсестринства та Жешувським університетом вже триває декілька років.

«Спілкування продовжується, оскільки минулого року студенти інституту медсестринства з науковим візитом були у місті Жешув. Там обговорили питання розвитку медсестринської освіти», – розповідає Репортеру Житомира Малгожата Марчі.

Житомирські викладачі кажуть, що за професією медичної сестри майбутнє.

«Лікувальний процес на 70% відсотків реалізує медична сестра. Вона виконує дуже багато функцій по догляду за пацієнтом. Якщо лікар виконує функцію призначення лікарських препаратів, то медична сестра робить внутрішні ін’єкції. Вона повністю спостерігає за процесом одужання пацієнта, його реабілітацією», – зауважує Наталя Вікторівна, викладач інституту медсестринства.

Медична сестра є тим фахівцем, який першим контактує з пацієнтом, його родиною та оточенням і опікується ними в лікарні та вдома

Такий підхід до значимості сестринської справи та особи медичної сестри залишається актуальним й сьогодні. А це означає, що рівень професійної підготовки медичних сестер має бути високим.

Населення старіє й саме тому професія медсестри актуальна..

Наталя Вікторівна каже що досвід, яким діляться польські викладачі є дуже корисний. Завдяки таким зустрічам рівень медсестринської освіти України стане вищим.