Рижук журналістам про економіку Житомирщини: “Ми прокинулись!”

Губернатор Житомирщини прозвітувався про три роки роботи влади обласної й державної.

Прес-конференція відбулась в студії “Ц-ТВ”, а не в прес-центрі ЖОДА. Очевидно, обласна влада почала думати про піар.

– Економіка області зміцніла за ці три роки, – каже Рижук. – Житомирщина за цей час вийшла в лідери по Україні за темпами економічного зростання.

Разом з тим Рижук страждає до фізичної болі, коли влада розповідає про макроекономічні показники, а нікого це не цікавить. Але губернатор не звинувачує в цьому людей, бо вони незабезпечені матеріально й їх цікавлять передусім питання виживання.

Губернатор переконаний, що навіть треба вести виховну роботу, щоб громадяни цікавились поступальним рухом економічної динаміки в області.

Щодо макропоказників то для Рижука найважливіша тема – загальний розвиток області у вигляді валового регіонального продукту, тобто всього надбання сфер суспільного життя.

– Забудьте, що поліська земля низькопродуктивна, – переконував Рижук аграріїв-бізнесменів. Каже, на Поліссі можна збирати 8 тон зерна з гектара. “Сонячник на Житомирщину прийшов й родить. Нам вдалося перейти до багатогалузевого сільського рослинництва. За темпами с/г область має 9,5% приросту”.

З іншого боку, щоб не обезземелити селянина, треба розвивати дрібноселянські фермерські господарства. Щороку на Житомирщині створюється 14-18 таких господарств. Їх дотує обласний бюджет.

– Дрібне тваринництво – це не дрібна справа, – переконаний Рижук.

На 200 мільйонів долларів в минулому році Житомирщина продала більше ніж придбала. Тобто область одна з небагатьох має позитивне зовнішньоторгівельне сальдо.

– Ми дотаційна область, але за останні 2 роки збільшили надходження до обласного бюджету в 1,9 рази.

Але макропоказники нічого не варті, якщо ми забудемо при цьому людину, – говорить губернатор Житомирщини.