Студенти Житомирщини позмагаються в конкурсі бізнес-ідей за реальні гроші

У Житомирській області вперше проходить регіональний конкурс студентських бізнес-ідей.

У конкурсі, ініційованому Житомирською міською організацією роботодавців, можуть узяти участь студенти всіх навчальних закладів Житомирської області.

Партнер – регіональний інвестиційний фонд з підтримки малого та середнього бізнесу «Полісся».

Ознайомтесь! Житомирські підприємці підтримали ініціативу Дмитра Фірташа

Конкурсна комісія прийматиме роботи студентів протягом місяця, а переможців визначить наприкінці квітня 2013 року. Авторам найкращих бізнес-ідей буде надано можливість спільно з фахівцями Житомирської міської організації роботодавців розробити бізнес-плани своїх проектів. Потім вони зможуть змагатись за право отримати фінансування від венчурного інвестиційного фонду «Полісся».

«Переможці конкурсу бізнес-ідей, які розроблять бізнес-плани, зможуть отримати від фонду «Полісся» 50-80 тисяч гривень на початок бізнесу. Для студентів Житомирщини участь у конкурсі – унікальна можливість започаткувати свій власний бізнес», – сказав голова Житомирської міської організації роботодавців, співінвестор фонду «Полісся» Олександр Онищук.

Організатори очікують кількасот проектів від студентів.

На думку Олександра Онищука, учасників конкурсу бізнес-ідей можуть надихнути проекти чернівецьких студентів, які отримали фінансування від фонду з підтримки малого та середнього бізнесу «Буковина».

Зокрема, 19-річний студент Буковинського державного фінансово-економічного університету Сергій Палагнюк після перемоги у конкурсі бізнес-ідей отримав 80 тисяч гривень від фонду «Буковина» на створення виробництва екологічно чистих добрив з харчових відходів.

Незабаром буде випущено першу партію добрив, яку вже готові придбати чернівецькі фермери. А студентка Чернівецького торгово-економічного університету Валентина Чернівчан отримала принципову згоду на фінансування проекту фондом «Буковина» та працює над створенням туристичних маршрутів історичними та культурними пам‘ятками Буковини.

Дивіться! Житомирщина стане другим після Чернівецькій області регіоном, де успішні бізнесмени допомагатимуть початківцям. ВІДЕО

«Подібні проекти можуть бути реалізовані у кожному регіоні. Ми сподіваємось, що ідеї житомирських студентів знайдуть послідовників і в інших областях», – відзначив Олександр Онищук.

Довідка

Систему підтримки українським бізнесом малого та середнього підприємництва через інвестиційні фонди було започатковано в 2012 році, коли Голова Федерації роботодавців України Дмитро Фірташ ініціював та став основним інвестором першого такого фонду у Чернівцях під назвою «Буковина».

Його приклад наслідують житомирські бізнесмени, створивши у своєму регіоні інвестфонд «Полісся».

Очікується, що найближчим часом фонди з підтримки малого та середнього бізнесу буде засновано у Харківській, Полтавській, Одеській та Львівській областях. Поява таких фондів у всіх регіонах дозволить протягом п‘яти років створити щонайменше 30 тисяч нових робочих місць.

Чернівецький та Житомирський інвестиційні фонди працюють за аналогічною схемою.

Інвесторами фонду виступають успішні бізнесмени, зацікавлені у розвитку підприємництва у своїй місцевій громаді. Автори бізнес-проектів можуть отримати від 50 до 80 тисяч гривень на створення бізнесу в обмін на частку 10-49% у новому підприємстві.

Компаніям, які вже працюють, може бути виділено кредит на розвиток бізнесу в сумі до 320 тисяч гривень під пільгові 10-15% річних на строк до трьох років.

Інвестиційний фонд «Полісся» наразі відбирає проекти для фінансування. Інвестфонд «Буковина» на сьогоднішній день вже профінансував вісім проектів.

Більше інформації про регіональний конкурс бізнес-ідей можна знайти на сайті конкурсі (businessidea.com.ua), сайті Федерації роботодавців України (www.fru.org.ua/investicijnij-fond-polissya), на персональному сайті Дмитра Фірташа (dmitryfirtash.com), а також в соціальній мережі Facebook (facebook.com/fundpolissya, facebook.com/BusinessIdea2013).