Нардеп від Житомира Геннадій Зубко посилено працює в Раді над механізмом передачі комунальних підприємств в концесію бізнесменам

«Черги бажаючих взяти в концесію об’єкти ЖКГ немає, але без них держава не впорається з утриманням інфраструктури».

Про це заявив під час слухань комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, регіональної політики та ЖКГ перший заступник голови комітету, народний депутат фракції «Батьківщина» Геннадій Зубко.

У середу, 20 березня, в парламентському комітеті з питань будівництва, містобудування, регіональної політики та ЖКГ відбулися слухання «Проблемні питання реалізації закону про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів тепло-, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності».

Геннадій Зубко наголосив, що питання передачі в концесію комунальних об’єктів тепло- і водопостачання та водовідведення виникло через те, що державний і місцевий бюджети самостійно не справляються з забезпеченням нормального функціонування інфраструктури.

«На державному рівні визнано, що без залучення приватних інвестицій неможливо забезпечити нормальне функціонування сфери ЖКГ та надання споживачам якісних послуг» – підкреслив він.

Завдання депутатів, як і виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, на його переконання – зацікавити інвестора взяти той чи інший об’єкт в концесію заради збереження його функціонування, за умови дотримання інтересів громади.

Проте, за словами Геннадія Зубка, чинне законодавство не дає жодних гарантій, що об’єкт концесії не буде відібраний в концесіонера до закінчення терміну договору, не даються гарантії повернення вкладених інвестицій, не врегульовані відносини власності під час виконання умов договорів про концесії.

«Концесіонер з самого початку своєї роботи зіткнеться з бюрократичними складнощами щодо виділення земельних ділянок, встановлення орендної плати за них, отримання дозволів на ремонтні роботи чи заміни комунікацій – кожне з цих питань може вирішуватися місяцями, що не сприяє ефективній роботі» – наголосив він.

На його переконання, необхідно врегулювати ці питання в законодавстві: «Тоді можна розраховувати, що комунальним господарством зацікавляться серйозні міжнародні компанії з великим позитивним досвідом на європейському ринку комунальних послуг», – підкреслив Геннадій Зубко.

Концесія – надання з метою задоволення громадських потреб уповноваженим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування на платній та строковій основі суб’єкту підприємницької діяльності права на створення та (або) експлуатацію об’єкта, за умови взяття концесіонером на себе зобов’язань по створенню та (або) управлінню об’єктом концесії, майнової відповідальності та можливого підприємницького ризику.

У той же час міський голова Житомира Володимир Дебой принципово відстоює збереження комунальних підприємств Житомира у власності територіальної громади.

Модернізацію підприємств й оновлення зношених мереж комунікацій Володимир Дебой здійснює, залучаючи в Житомир вигідні самоокупні європейські енергоефективні кредити, зберігаючи цим самим комунальну сферу Житомира від різних форм роздержавлення. Позиція міського голови – комунальні підприємства дають роботу людям й наповнюють бюджет усієї громади міста, а не кишеню окремого бізнесмена.