Скасування ліфтових карток в Житомирі: палиця з двома кінцями

Ліфтові картки врятували в 2000-му році Житомир від ліфтового апокаліпсису.

Тоді через заборгованість житомирян за комунальні послуги зупинилась більшість ліфтів.

Нині ж опозиційна фракція міської ради “Фронт Змін” вимагає повернути попередню схему оплати за ліфт – відмінити ліфтові картки й добавити в квартплату базовий тариф.

Відповідний проект рішення «Про комплекс заходів щодо зміни порядку утримання та управління ліфтами у житловому фонді Житомирської міської ради» розробила й зареєструвала команда цієї політсили.

Але чи не погіршить підвищення квартплати стан розрахунків за комуналку й чи не зупинить ця «добра» справа через півроку житомирські ліфти, коли через різного роду субсидії, пільги, банальну несплату, ЖЕКи не матимуть коштів на утримання ліфтів?

Відміною ліфтових карток в Житомирі “Фронт Змін” займається чи не з першого дня каденції міського голови Володимира Дебоя.

Намагання «Фронту Змін» в міськраді Житомира вирішити за самих житомирян якою системою оплати за ліфтову послугу їм користуватися, може видатися турботою про виборців.

Питання чи ліквідовувати в Житомирі ліфтові картки вивчала комісія, до складу якої ввійшли депутати від різних фракцій міської ради, фахівці в сфері ЖКГ. Висновок компетентної комісії – рішення про відміну ліфтових карток має приймати громада, тобто жителі окремих під’їздів.

«Позитив введених змін в тому, що мешканці, які задоволені дією карткової системи, мають можливість продовжити користування нею. Таким чином, відтепер житомиряни мають змогу обирати користування ліфтом з картками чи без них.

«Фронт Змін», як і декларував у своїй передвиборчій Програмі, домігся можливості скасування ліфтових карток», – говорив тоді нині нардеп Геннадій Зубко.

І житомирянам таке право поки надається. Але завтра під час сесії міської ради “Фронт Змін” вже спробує взагалі добитися відміни карток, незважаючи на “позитив”.

Скасування ліфтових карток в Житомирі – палиця з двома кінцями.

Бо, як погодився 13-го травня 2011-року Геннадій Зубко – не всім вигідно відмовлятись від карток.

Добре нині тим, хто живе на перших поверхах будинків, де ліфти працюють за картковою системою – не купуєш картки й взагалі не платиш за ліфт.

Добре тим, хто економно користується ліфтовою карткою – піднімається на верхній поверх 1-2 рази на день, економлячи кількість поїздок на спусках.

Картка коштує 25 гривень. Її використання можна розтягнути на доволі тривалий термін – до двох з половиною місяців й використовувати раціонально – контролювати кількість поїздок.

Звісно, якщо в сім’ї живе 4 людини і кожному придбати по картці – набігає кругленька сума й сім’я сама вирішує скільки карток їй реально потрібно.

Якщо ж нині відмінити карткову систему взагалі, то в квартплату буде внесено базовий тариф для всіх – тих, хто користується ліфтом й тих, хто обходиться й без нього. На один квадратний метр – від 25 до 60 копійок.

Міський голова Житомира Володимир Дебой відстоює право городян самим визначати систему сплати за користуванням ліфтом: якщо не подобається картка – переходьте на оплату послуги в квартплаті.

Ініціатори відміни ліфтових карток, які завтра це питання виносять на сесію міської ради – добиваються того, щоб плата за ліфт у Житомирі нараховуватись виключно в залежності від квадратних метрів.

Агрументують це економічною доцільністю – якщо зараз родина із чотирьох людей у середньому витрачає на картки до 90 гривень у місяць, то без картки вартість користування ліфтом за їхніми підрахунками буде нижчою. У «Фронті Змін» говорять про можливість отримання малозабезпеченими й соціальними категоріями субсидій, якщо плата за ліфт нараховуватиметься в квартплаті.

Разом з тим, чи подякують ініціаторам відміни ліфтових карток за “піклування” родини із двох людей, яким вигідно користуватися однією карткою, або ті, хто живе один в великій квартирі (тариф нараховуватиметься від площі житла), або ті, хто живе на нижній поверхах і їм ліфт не потрібен взагалі?

Якщо ініціатива «Фронту Змін» буде впроваджена, багатьом житомирським родинам доведеться в квартплаті сплачувати в залежності від квадратних метрів квартири послугу, якою вони не користуються, або користуються набагато менше в порівнянні з нарахованим в квартплату тарифом.

Чи не призведе це до чергового ліфтового колапсу в Житомирі й чи готові ініціатори до відповідальності, якщо в місті повториться ситуація з частковою заборгованістю населення за квартплату, яка на початку 21-го століття спричинила зупинку житомирських ліфтів?