В Житомирі матері Сергія Корольова присвятили виставку

28 лютого виповнюється 125 років з дня народження Марії Миколаївни Корольової-Баланіної – матері нашого славетного земляка С.П.Корольова.

З нагоди цієї дати в Меморіальному будинку-музеї академіка С.П.Корольова відкрито тимчасову виставку з фондів музею.

На огляд виставлені речі житомирського періоду життя родини, які безпосередньо належали Марії Миколаївні, та фотографії і документи, що розкривають велику роль матері в створенні музею свого сина.

Найбільш цікавими експонатами виставки є шаль, яка належала ще бабусі Марії Миколаївни та книга з домогосподарства – подарунки молодій жінці на весілля; альбом сімейних фотографій у шкіряній палітурці, старовинні чорнильниця та свічники.

Представлені листи, в яких Марія Миколаївна описує інтер’єр квартири та подробиці життя житомирського періоду, дає необхідні рекомендації по відтворенню обстановки кімнат, доповнюють її фотографії.

Мати Сергія Корольова довгі роки залишалася дієвою та енергійною.

Значні зусилля спрямовувала вона на увічнення пам`яті сина, пропаганду радянської космонавтики. Широким було її листування з молоддю. На прикладі сина вона навчала молоде покоління цілеспрямованості, працездатності, патріотизму, усім тим якостям, які були притаманні Сергію Павловичу Корольову.

За велику громадську діяльність та у зв`язку з 90-річчям від дня народження Марію Миколаївну було нагороджено Орденом Трудового Червоного Прапору.

До глибокої старості зберегла вона допитливий розум, житейську мудрість, чудову пам`ять та – що дуже важливо – цікавість до всього, що відбувалося довкола.

М.М.Баланіна пішла з життя в 1980 році.

„ Це була чудова жінка, яка виховала Великого Корольова… А Сергій Павлович через все життя проніс величезну любов та повагу до своєї матері” (академік НАНУ Б.Є.Патон).