Коростенський щебзавод» під загрозою знищення рейдерами

«Коростенський щебзавод» під загрозою знищення рейдерами», – так заявили учасники прес-конференції сьогодні, 18 квітня в інформаційному агентстві RegioNews.

Про це інформує RegioNews.

«Бюджетоутворююче підприємство, що дає 30-40% надходжень до Коростенського районного бюджету стало мішенню рейдерів. Місцева влада усунулась від конфлікту, або ж навпаки її окремі представники діють по суті на боці загарбників.

Керівництву Коростенського щебзаводу неодноразово погрожують вбивством, відбуваються спроби силовим способом захопити завод.

Робітники готові стати на захист свого підприємства усіма засобами, якщо офіційна влада нехтує закон», – так була сформульована проблема під час прес-конференції під назвою «Деградація чи криваве протистояння? Як безпорадність Житомирської влади призводить до рейдерських атак і бюджетного колапсу області».

Корпоративний конфлікт вийшов за межі правового поля при повній бездіяльності влади в регіоні.

В прес-конференції взяли участь голова профкому ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» – Савінський Віктор Леонідовіч, майстер підприємства – Брицун Сергій Михайлович, заступник голови ВГО «Антирейдер» – Руденко Артем Сергійович, експерт Інституту Впровадження Соціальних Проектів «СОЦІНТЕЛ» – Павленко Руслан Миколайович.

В даний момент свої зусилля у рейдерському захопленні підприємства об’єднали Сергій Тищенко (власник групи компаній «Фактор», банку «Фортуна-банк»), гранітний магнат Ігор Наумець (власник групи компаній «Юнігран», Малинського та Коростенського кар’єрів).

Політичний дах недоброзичливцям надають одразу два депутати Верховної Ради: провладний та опозиційний.

За допомогою Олександра Лебедя, професійного рейдера, ця група усіляко блокує роботу підприємства, перешкоджає його діяльності. Разом з тим учасники прес-конференції звернули увагу на те, що Сергій Тищенко та його банк були причетні до ряду інших рейдерських захоплень та провального керування підприємствами.

Це Коростенський молокозавод, Коростенський фарфоровой завод, які були порізані. Окрім того в Вінницькій області, під час знищення Кірнасівського цукрового заводу була вбита людина, інші місцеві жителі, що захищали завод потрапили до реанімації та лікарні.

Схожа ситуація відбулась з цим же банком під час захоплення ОАО «Днепрофарм» в Дніпропетровську.

Була висловлена думка, що мета Ігоря Наумця – захопивши «Коростенський щебзавод», вимити обігові кошти та встановити монопольну ціну на щебінь в регіоні. Тому що це підприємство постійно модернізувалось, і по собівартості виробництва може більш суттєво зменшувати ціну та бути конкурентоздатним порівняно з його кар’єрами.

Окрім надходжень до бюджету сьогодні під загрозою знаходиться і трудовий колектив – більше 300 чоловік, що отримують зарплату суттєво вище середньої в регіоні.

Перебої в роботі заводу, зупинка внаслідок захоплення, банкрутства призведе до бюджетного колапсу, проблем з соціальними виплатами.

По ідеї держава та місцеві органи влади повинні якнайуважніше ставитись до перешкод в роботі «Коростенського щебзаводу». Однак представники державних органів по суті грають на боці рейдерів, замучуючи успішне підприємство позаплановими екстремальними перевірками, запитами і т.д.

Склалася парадоксальна ситуація, підприємство сплачує податки державі, просить захисту, а влада не реагує.

Акціонери та члени трудового колективу підприємств звернулися з відкритою заявою до Президента України, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора та Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася.

Однак органи влади ігнорують усі офіційні заяви і звернення трудового колективу з проханням їх захистити від рейдерів.

Учасники прес-конференції висловили риторичне запитання: «Де обласна влада, де позиція губернатора Житомирщини Сергія Рижука? Чому він не чує жителів області?».