Житомир стає на шлях міського енергоменеджменту й енергопланування. ФОТО

Зміцнення потенціалу міст щодо застосування сучасних ефективних підходів планування розвитку систем теплозабезпечення – вимога часу.

Будь-які дії, спрямовані на поліпшення, якісні зміни, реформування, потребують попереднього аналізу стану системи. Лише після цього можна давати рекомендації, пропозиції, приймати рішення щодо впровадження модернізаційних заходів.

Потенціал в необхідності здійснення заходів з енергозбереження у всіх сферах господарювання Житомира значний. Місто потребує модернізації.

Житомир взявся за енергоефективність 2,5 роки тому. За цей час місто з фактичного аутсайдера стало зразком успішності в переговорах з найавторитетнішими міжнародними інституціями, які надають кредити на розвиток й модернізацію систем містозабезпечення.

Житомир став першим муніципалітетом, який зміг домовитися з НЕФКО (Північна екологічна фінансова корпорація) про пряму співпрацю в сфері залучення коштів на програми з енергозбереження.

В місті почали комплексно утеплювати дитячі садочки, модернізовувати стару енергозатратну систему зовнішнього освітлення міста замінюючи лампи розжарювання на світлодіодні ліхтарі.

Вже в перший рік після реалізації проекту в співпраці з НЕФКО Житомир заощадив понад 800 тисяч гривень (модернізація системи зовнішнього освітлення міста та утеплення дитячого садка №21).

Житомир першим в державі отримав погодження Кабміну на залучення 15 мільйонів євро ЄБРР для модернізації системи теплопостачання. Але основна перемога для міста від залучення цього кредиту полягає в тому, що Житомиру вдалося домовитися з фондом Е5Р про надання 5 мільйонів євро безповоротного гранту до залучених 10 мільйонів Євро кредиту.

Це повністю перекриває всі витрати по відсоткам кредиту, а ефект від реалізації цього проекту забезпечить модернізацію 30% тепломереж міста, що разом з утепленням будинків (кінцевий етап споживання) вирішить проблеми енерговтрат, тепловтрат, холодних батарей, дозволить досягнути необхідного з точки зору ефективного сучасного міського енергоменеджменту ефекту – мінімум споживання й витрачання (газ, електроенергія) – максимум продуктивності (теплі баталеї).

Утеплювати будинки (квартири) – обов’язково. Але разом з цим – модернізувати котельні, замінювати зношені теплові мережі.

Завдяки вищезазначеним успіхам Житомир ввійшов до десятки кращих енергоефективних міст України.

Успіх притягує успіх. Завдяки вже наявному позитивному досвіду співробітництва з ЄБРР та НЕФКО Житомир сьогодні розглядають як реального серйозного партнера, співпраця з яким буде захищена від негативних наслідків, які виникають через некомпетентність, або ж непорядність представників сторони, яка залучає кредит.

Міський голова Житомира Володимир Дебой особисто проводив переговори щодо вищеназваних проектів.

Активізація Житомира в сфері міжнародного співробітництва з впровадження проектів з модернізації зношених систем містозабезпечення за рахунок залучення грантових коштів, які покривають відсотки кредиту, позитивно оцінена координаторами потужного Проекту USAID “Реформа міського теплозабезпечення в Україні”.

Проект впроваджується 4 роки. Житомир в 2009-му році не став містом-партнером, в першу чергу, через недостатній рівень наполегливості влади міста.

Тоді на конкурсній основі було обрано 25 міст України, для яких в рамках проекту безкоштовно був здійснений повний енергомоніторинг – грунтовне дослідження аналізу поточного стану систем теплопостачання.

Організація таких заходів потребує значних фінансових й організаційних зусиль. Місцевим радам така допомога вкрай потрібна.

Міста отримали енергетичні плани (витрати, втрати, шляхи їх мінімізації, необхідні для цього інвестиції), нормативно-правову базу з технічних специфікацій приладів обліку, тобто всю необхідну комплексну енергодіагностику міста.

Напрацювання дали можливість містам-учасникам розробити ефективні плани швидкого реформування й модернізації сектору теплопостачання міста.

Вчора в Києві відбулась конференція цього проекту. Його учасники ділились здобутками й напрацюваннями.

До участі в роботі були запрошені представники Житомира – міський голова Володимир Дебой та заступник міського голови Володимир Кропивницький.

Представництво Житомира на цьому заході є свідченням зацікавленості партнерів на рівні Україна-США щодо співпраці з Житомиром в реалізації подальших проектів.

ФОТО Репортер Житомира:

Джон Теффт, Посол США в Україні

Директор Проекту USAID “Реформа міського теплозабезпечення в Україні” Біл Такер

“Встанови теплолічильник в своєму будинку”