Обленерго знову погрожує водоканалу: житомиряни крайні?

КП «Житомирводоканал» скоротило заборгованість перед ПАТ «Житомиробленерго» на понад 3 мільйони гривень.

Підписано актів ще на 13 мільйонів гривень.

Про це повідомив під час засідання виконавчого комітету житомирської міської ради директор водопостачального підприємства Валерій Філіпов, інформує прес-служба міської ради.

«Ми скоротили заборгованість із понад 21 до 18,5 мільйонів гривень.

Вже проведено розрахунків на 3 мільйони гривень. Завтра відбудеться судове засідання, на якому ми покажемо підписані договори ще на 13 мільйонів гривень», – поінформував директор підприємства, до проблем якого держава (центральна влада) глуха, ніби свідомо доводячи його до банкрутства.

Місцеве самоврядування може хіба що просити державу переглянути тарифи, або якось вплинути на приватну енергопостачальну компанію.

Хоча, невідомими є плани щодо житомирського водоканалу окремих осіб, які всю цю “кашу” цілком можливо що й варять. В Житомирі, до речі, вже натякали, що форма концесії прийнятніша, ніж комунальна власність.

Цікаво, що не зважаючи на часткове погашення водоканалом заборгованості підприємство знову отримало від обленерго попередження про відключення від енергопостачання насосних станцій, які забезпечують доведення води до споживача.

Час для заспокоювання щодо ситуації із розрахунками ще не настав, – пише сайт ПАТ “Житомиробленерго”. – З 25 мільйонів гривень заборгованості водоканалів Житомирської області за використану електроенергію на даний час залишається приблизно 20 мільйонів і тенденція до її постійного зростання зберігається.

Житомирводоканал попереджено про можливе обмеження електропостачання 12.06.2013 р.

Отож, крайніми в “розбірках” двох господарюючих суб’єктів знову можуть стати житомиряни.

Мер Житомира Володимир Дебой сьогодні під час засідання міськвиконкому навів приклад Херсона, де після втручання прокуратури приватне обленерго в той же день в який знеструмило водоканал, електропостачання відновило.

Нагадаємо, прокуратура міста Житомира 30 травня внесла подання голові правління ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» з вимогою усунути порушення законодавства, що призвели до обмеження прав 46 тисяч громадян.

Перевіркою, проведеною прокуратурою Житомира щодо додержання законів ПАТ «ЕК «Житомиробленерго», виявлено грубі порушення вимог ст. 16 Закону України “Про електроенергетику”, ст. 6 Закону України “Про питну воду та питне постачання” та ст. 4 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

Чинним законодавством заборонено відключення об’єктів питного водопостачання та водовідведення від системи енерго-, газо-, теплопостачання як об’єктів життєзабезпечення і стратегічного значення.

Окрім того, незаконні дії посадових осіб енергопостачальної компанії призвели до порушення прав громадян на безпечні для здоров`я і життя харчові продукти, питну воду, умови праці, навчання, виховання, побуту, відпочинку та навколишнє природне середовище.

Але в нас, як бачимо, інтереси приватної кампанії з дуже серйозними власниками стоять вище подань регіональних прокурорів й тим більше якоїсь там місцевої влади, яка намагається зберегти водоканал в комунальній власності.

А що вже говорити про якийсь там сайт й якийсь там ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

Нагадаємо, Репортер Житомира, як і повідомляв, зареєстрував в канцелярії ПАТ “Житомиробленерго” інформаційний запит.

Ми вважаємо, що в світлі оприлюднення на сайті ПАТ “Житомиробленерго” відкритого листа Голови Hезалежної галузевої профспілки енергетиків України до Прем’єр-Міністра України з інформацією про загрозу невиплати заробітної плати працівникам oбленерго через недостатність коштів у розмірі 7 мільйонів гривень, яка утворилась внаслідок заборгованості каналізаційно-водопровідних підприємств області, суспільно важливою й необхідною є інформація щодо розміру заробітної плати керівного складу ПАТ “Житомиробленерго”.

Бажано з надбавками й преміями.

Якщо простим роботягам-енергетикам загрожує невиплата зарплати через житомирський водоканал, якому хіба що на реагенти ще грошей поки вистачає, то чи в одному з човні з підлеглими керівництво?

Тут вже йдеться про соціальну справедливість.

Згідно ЗУ “Про доступ до публічної інформації” стаття 13 пункт 2: “До розпорядників інформації, зобов’язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим Законом, прирівнюються суб’єкти господарювання, які володіють… іншою інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

Запит зареєстровано 3.06.2013.

Стаття 20. Строк розгляду запитів на інформацію.

1. Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Відповідь на редакційну скриньку так і не надійшла.

Зрозуміло, що ця інформація може бути конфіденційною, оскільки вищеперелічені посадовці не є державними службовцями, про що компанія як суб’єкт господарювання мала б повідомити у встановлений законом термін у відповіді на інформаційний запит.

Очевидно, ми так і не дізнаємось які ж там зарплати у керівництва й чи справедливо буде, якщо до цього дійде, доводити своїх працівників до пікетів, попередньо затримавши зарплату через “недолугий” житомирський водоканал, при цьому отримуючи зарплату, яка хіба що снитись може.

Міський голова Володимир Дебой називає ситуацію з черговою погрозою, реалізація якої може залишити без води 46 тисяч житомирян неприпустимою, адже покриття різниці в тарифах, гарантоване державою, суттєво перевищує заборгованість водоканалу перед обленерго за електропостачання.

«На жаль, напруга навколо енергопостачання станцій водоканалу є, не зважаючи на часткове проведення розрахунків, зменшення заборгованості та підписання актів на 13 мільйонів гривень.

Ви маєте вирішувати питання господарських розрахунків між підприємствами, щоб від цього не страждали люди», – звернувся до керівника водоканалу мер Житомира.

Нагадаємо, у минулому році рівень розрахунків водоканалу за енергоносії перед обленерго сягнув 142%.

Житомиряни вчасно сплачують за водопостачання, однак тариф відповідає лише на 65% рівню собівартості.

Міський голова Володимир Дебой на Форумі мерів України ініціюватиме направлення колегіального звернення до Президента України Віктора Януковича та Прем’єр-міністра держави Миколи Азарова щодо заборони відключення водоканалів від електропостачання.

Аналогічні ситуації зараз чи не по всіх обласних центрах країни.