Скринька надії чи Пандори?

Гострий лейкоз. Такий діагноз поставили п`ятирічній Даринці. Щасливе й безтурботне дитинство дівчинки перерізала тяжка хвороба. Сімдесят відсотків на життя стали справжнім шоком для великої родини.

Перший час боролися самотужки, а тоді бабусині колеги таки вмовили звернутися до людей зі скриньками допомоги. Хіміотерапія — кожна копійка на вагу золота.

Ставлення людей, скажу я вам, неоднозначне до подібного виду допомоги. Бідніші віддають останні гривні, бажаючи швидкого одужання.

А є й такі: «Яке право ви маєте збирати ці гроші без згоди усіляких там органів? Дозвіл маєте?» — і дурнувато-здивованими очима дивиться на фото дівчинки, впізнавши в ній доньку добре знайомих людей.

Кривава правда, облита дитячими слізьми…

Серед білого дня жага наживи спонукала чиїсь злі помисли викрасти скриньку. Найстрашніше — коли хтось таки зважується нажитися на горі інших. В той час , коли Даринка бореться за життя в реанімації, наповнена ущент скриня вже виконує чиїсь мізерні бажання…

Де ж таки межа людяності? Сотні рук опускали ці гроші і подумки молилися за одужання, та знайшлася одна рука, що перекреслила ту сотню, вхопивши скриню з блідим обличчям хворої дитини.

В такій країні живемо. Маємо прожитковий мінімум—і досить! А чи дає бодай надію той мінімум побороти таку недугу в наш час, коли лікування ГРВІ обходиться в чверть мінімалки?

Отак і живемо — мінімально. Хочеш їсти — ходи у костюмі Адама. Соромно? Сідайт на дієту і купуй обновки. А як же бути, коли така хвороба робить безпомічною звичайну сім`ю? Залізти у боргову яму? Чи винувато дивитися у налякані очі близьких? Невже злочинці не відчувають людської біди? Чи саме їхнє існування — це вже лихо для них же самих?

Чорна діра бездушності не знає жалю. Вона дивиться крізь заплакані хворі дитячі очі і бачить лише жалюгідну наживу.

Такі вчинки знищують людство. Когось обирає невмолима хвороба, а хтось таки своїми ж вчинками сіє зерно самознищення у власну душу…